Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Tider är portade från årets Bokmässa. Nu återstår det att se om det räcker för att besökarna ska bli lika många som 2016. Arkivbild.

Mässchefen: "Det är en helt annan känsla nu"

Bokmässan kämpar med att återta den publik som förlorades under fjolårets kris. Redan tidigt meddelade ledningen att högerextrema Nya Tider inte är välkomna i år vilket får förlag och författare att återvända. Men räcker det?

Fjolårets mässa splittrade litteraturvärlden och lämnade en bokmässa i djup kris. Inte nog med att författare, förlag och besökare uteblev i protest mot Nya Tiders närvaro. Nazistiska NMR demonstrerade i närheten och ridande poliser barrikaderade gatorna. Mässbesökarna samlades vid de stora fönstren och blickade ut. Vad var det egentligen som hände?

Efteråt visade besöksstatistiken ett tapp på 19 000 besök, förlagens försäljning gick ner, mässchefen avgick och den nya ledningen tänkte om. Frida Edman, ny mässchef, aktar sig dock för att kritisera sin föregångares linje om ett demokratiskt samtal som skulle inbegripa även Nya Tider.

- En enda utställare tog all uppmärksamhet och så kunde vi inte ha det, det stod i vägen för oss. Mitt viktigaste mål var att få tillbaka rätt fokus. Där tycker jag att vi är nu. Det är en helt annan känsla, vi har fullt fokus på utveckling och litteratur. Vi känner oss starkare än någonsin och är verkligen ett team som har gett oss den på att Bokmässan är här för att stanna.

Större rum för poesi

I år är mässans övergripande tema "respekt" med seminarier om demokratifrågor, rasism, hbtq och metoo-rörelsen. Rum för poesi har fått ett nytt och större rum, samtidigt som deckarfestivalen Crimetime har flyttat från Visby till Göteborgsmässan.

Antalet utställare i år "ligger i paritet" med tidigare år, enligt Bokmässan som hoppas på anmälningar in i det sista. Bonnierförlagens mässansvariga, Bodil Unenge, beskriver fjolårets mässa som "förfärlig" men förlagsgruppen har ändå satsat minst lika mycket i år som tidigare.

- Bokmässan är en av bokårets viktigaste händelser, och en stor marknadsinvestering, säger hon.

Bland återvändarna finns författare som Sara Stridsberg, Johannes Anyuru och Gunnar Ardelius men också Leopard förlag och ETC som i fjol arrangerade en egen protestmässa på Heden i Göteborg.

Under mässan 2016 hade Leopard upplevt en ny hotbild mot sina författare, något som man kopplade till Nya Tiders närvaro, berättar Madeleine Persson, pressansvarig på Leopard. Inför årets mässa förklarade Leopard att de var beredda att fortsätta arrangera en egen protestmässa på Heden.

- Jag vet inte hur mycket det spelade in men vi är väldigt glada över att Bokmässans ledning landade som den gjorde, säger Madeleine Persson.

Ungdomar och klimat

Leopard och ETC utvidgar i år sin medverkan på Bokmässan med en ny debattscen, "Hoppet" vars program fokuserar på samhälle, demokrati och klimat. 300 ungdomar från Angered har fått gratisbiljetter.

- Det ska handla om att vi faktiskt kan förändra vårt samhälle, säger Madeleine Persson.

Bokförlaget Tranan upplevde liksom de flesta andra hur bokförsäljningen gick ner i fjol men är ändå med i år:

- Det finns som jag ser det inget som kan ersätta mässans bredd. Där träffar vi läsare som inte kan söka upp oss på annat sätt, därför kände vi även i fjol, när det var som tråkigast, att det är så viktigt att den finns. Men det finns ingen som vet vilken sorts mässa det blir i år, säger förläggaren Johannes Holmqvist.

"En helt annan grej"

Den alternativa litteraturfestivalen "Scener och samtal" som Göteborgs litteraturhus i fjol arrangerade på Världskulturmuseet överlever dock, efter önskemål från den ideella föreningens medlemmar, berättar verksamhetsledaren Sofia Gräsberg. Hon hoppas att litteraturälskarna ska betala inträde till båda.

- Det här är en helt annan grej än mässan. Det är en lugnare miljö som verkligen lämpar sig för samtal, och vi lägger program på ett annat sätt. Vi har inget ramverk som bygger på att man ska sälja. Bortom allt det här som hände förra året fortsätter vi med det som vi tycker är viktigt.

- Är det något som litteraturen lämpar sig bra för är det ett pågående samtal.