Männen som bryter mönstret

ANNONS
|

En kylslagen kväll i november 1994 skyfflade Tomas Brolin fram bollen till Martin Dahlin som hårt trängd tryckte in Sveriges andra mål i EM-kvalmatchen mot Ungern. Men det kostade på. När hela Råsunda firade låg Tomas Brolin i straffområdet och vred sig med en sönderbruten vänsterfot.

Lite senare skickade SVT:s Sportnytt ett tv-team till den gipsade Brolin och undrade hur han, landets då största fotbollsstjärna och mittfältare i världslaget, fördrev tiden på sjukhuset.

"Läser du några böcker?" frågade reportern.

"Nä", flinade Tomas Brolin mot kameran, "så sjuk blir jag aldrig".

Träffas över ett par öl

En lika kall novemberkväll 22 år senare sitter Anders Olofsson och Stefan Löfgren på en krog vid Järntorget. De kommer ihåg att de reagerade på det där Brolincitatet men Anders Olofsson vill hellre minnas Tomas Brolin som "den gudabenådade fotbollsspelare han var", och Stefan Löfgren menar lite skämtsamt att han trots allt förstår Tomas Brolins inställning till litteratur, då han själv har samma syn på sport.

ANNONS

Till vardags sätter de ihop propellrar (Anders) och matar plåt i en stor maskin som tillverkar garagedörrar (Stefan), men en gång i månaden träffas de båda vännerna över några fatöl för att diskutera just litteratur och läsning i sin lilla bokklubb.

– Jag tar med en bok som jag tycker att Stefan borde läsa och Stefan ger mig en bok som han har fastnat för. Det passar oss bättre än att läsa samma böcker och sedan analysera dem, säger Anders Olofsson.

Delade kärleken till litteraturen

De lärde känna varandra på en LO-kurs för ett tiotal år sedan och insåg snart att de inte bara förenades politiskt, utan att de även delade kärleken till litteraturen. Nu fungerar de nästan som ett slags frivilliga läsambassadörer på sina arbetsplatser, där många av kollegorna sällan eller aldrig läser böcker.

– Det är olyckligt om läsning skall vara en prestigefull nisch, bättre att förmedla läsning som något roligt, spännande och enkelt. Jag tror man skulle tjäna på det, och då skulle det inte behöva kännas så avlägset för vissa att läsa, säger Anders Olofsson och utvecklar sin tankegång.

– Det finns goda exempel inom idrottslivet där ledare lyfter fram läsning och kultur som en ingrediens för att få människor att utveckla sig. I min kommun (Öckerö) finns några föreningar som har samarbete med skolan och det är väldigt lyckosamt både för föreningarna och ungdomarna.

ANNONS

Fortsatt dåliga siffror

Kanske var det lite taskigt att ta upp det där med Tomas Brolin? Det var ju så länge sedan, säkert preskriberat nu, och det är svårt att lasta en ensam mittfältare för svenska mäns bristande litteraturintresse.

Samtidigt hjälpte en sådan kommentar knappast till att stärka och stimulera läsintresset bland män och unga killar. Det var lågt redan då, och har enligt undersökningar från SCB och Kulturrådet inte ökat nämnvärt.

Även siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar på att kön, i kombination med utbildning, är de enskilt viktigaste faktorerna som styr våra läsvanor.

Enligt den statliga litteraturutredningen läser dubbelt så många kvinnor som män skönlitteratur varje vecka (45% respektive 23%). Högre tjänstemän läser oftare än arbetare, och välutbildade personer läser skönlitteratur i betydligt högre omfattning (57%) än lågutbildade (17%).

Undersökningen har några år på nacken, i den senaste Mediebarometern från Göteborgs universitet har avståndet krympt något, men den här typen av siffror brukar vara rätt stabila över tid.

Ingen regel utan undantag

I ena änden på bokläsarskalan, de som läser ofta och gärna, finns alltså de högutbildade kvinnorna. I den andra änden trängs män utan högre utbildning, de som fick jobb efter gymnasiet och slutade plugga, män som Anders Olofsson och Stefan Löfgren.

ANNONS

Men ingen regel utan undantag. Anders och Stefan må sakna högskolepoäng, men de älskar böcker och slukar allt de kommer över, från Selma Lagerlöf och August Strindberg till James Ellroy och Mo Hayder.

– Det finns en töntig inställning om att det skulle vara omanligt att läsa skönlitteratur, ja böcker överhuvudtaget, men hur dumt är inte det ...? säger Stefan Löfgren och tar en klunk ur ölen innan han fortsätter sitt resonemang.

– Ta Rob Halford, till exempel, sångaren i Judas Priest. Han är läderbög, bokläsare och den hårda manligheten personifierad. Allt på en gång. Inget konstigt med det.

Satsade på ungdomar

För ett par år sedan gjorde den statliga litteraturutredningen ett storsatsning på läsfrämjande åtgärder. Inte i första hand för vuxna män utan för skolungdomar, vars läsfärdighet och läsvanor har försämrats rejält de senaste tio åren. Att problemen är störst bland pojkar, som litteraturutredningen underströk i sin sammanfattning, kommer inte som någon överraskning för Anders Olofsson.

– Goda läsvanor grundläggs i hemmet. Så är det. Mina föräldrar läste för mig när jag var liten och jag har själv läst hela livet. Nu läser jag för mina egna söner varje kväll, i alla fall för den yngsta, och jag hoppas att de blir lika intresserade av böcker som jag.

ANNONS

Guldkantad upptäckt

Den senaste tiden har läsandet fått stå tillbaka lite för Anders Olofsson då familjen precis köpt ett gammalt hus. Det är i visst behov av renovering men visade sig också bjuda på en överraskande guldkant.

– Jag upptäckte att säljaren hade lämnat kvar flera hyllmeter med böcker i källaren, böcker som ingick i köpet och som jag inte hade läst och ... wow, då fick jag nästan resning.

ANNONS