Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Männen dominerar på Way Out West

Alicia Keys, Neil Young och The Knife. Alla befinner de sig i Göteborg i helgen. Festivalen Way Out West siktar på ännu än slutsåld fest - men på scenerna dominerar fortfarande männen.

På torsdag slår Way Out West upp portarna för sjunde året i rad. Med stora namn som Alicia Keys och Neil Young, folkkäre Håkan Hellström och creddiga elektroduon Disclosure finns något för alla på festivalen i Slottsskogen. Än finns det biljetter kvar för den som längtar efter konserter i det gröna, och arrangörerna hoppas på ännu ett slutsålt år.

-Vi har en kapacitet på runt 27 500 besökare per dag, jag tror att det kommer att landa där även i år, säger Joel Borg på arrangören Luger.

Nytt för i år är konceptet Way Out West Talks, en scen utanför området med föreläsningar och intervjuer. Där dyker bland annat podstjärnan Kristoffer Triumf och konstnären Jessica Hische upp.

Fler män än kvinnor

En av förra årets creddigaste bokningar var r'n'b-stjärnan Frank Ocean. Tyvärr ställde han in i sista stund och ersattes lite snopet av Looptroop Rockers. Till helgens festival har Way Out West redan tappat tre bokningar: hiphopveteranerna The Roots, r'n'b-sångerskan Solange och rapartisten Azealia Banks. Avhoppen innebär också att festivalen blev ännu mer sned i könsfördelningen. På de tre stora scenerna består 22 av de uppträdande akterna av enbart män, tio av enbart kvinnor, sju av band eller duor med en kvinnlig medlem och en grupp, Goat, vars medlemmar är hemliga. På klubbprogrammet Stay Out West är männen i kraftig majoritet.

-Det kan alltid bli bättre. Jämställdhet är viktigt för oss och för publiken. Vi är inte nöjda i år, så då får vi trycka på ännu mer till nästa år, säger Joel Borg.

"Anstränger sig inte"

Amanda Lindholm är en av personerna bakom Jämställd festival, en förening som sedan förra året gör en sammanställning av könsfördelningen på svenska festivaler. Hon är inte nöjd med årets upplaga av Way Out West.

-Det är bättre än förra året men fortfarande dåligt. De hade kunnat göra det mycket bättre. Problemet är att de inte har ansträngt sig tillräckligt. Det är många män som sitter på bokningspositionerna i festivalledningen och män tenderar att boka män. Där kan de göra förändringar om de vill se en bättre könsfördelning, säger hon fortsätter: -P 3 har ett i princip jämställt artistutbud när de spelar musik, så det finns verkligen artister och musikakter att tillgå.