Claes Månsson var först skeptisk till att spela skräck på teater, men ändrade uppfattning efter ett besök i London.
Claes Månsson var först skeptisk till att spela skräck på teater, men ändrade uppfattning efter ett besök i London.

Månsson ska skrämma upp teaterbesökarna

Nästa år blir det läskigt värre på Scalateatern i Stockholm då rysarsuccén "Kvinnan i svart" sätts upp.

ANNONS
|

Föreställningen bygger på brittiska författaren Susan Hills bästsäljare med samma namn, och den har gått för fulla hus i London i 20 år.

Men när Claes Månsson fick frågan om att spela en av rollerna var han skeptisk. Han har aldrig varit någon skräckentusiast, och han var tveksam till om genren verkligen fungerar på en teater.

"Gick på rubbet"

Men ett besök hos förlagan på West End i London fick honom att ändra sig.

- Vi såg den samtidigt som ett gäng skolklasser och det var otroligt hur ungdomarna gick in för detta med hull och hår. Alla satt med benen uppe på stolarna, skrek och skrattade och var otroligt engagerade, säger han.

ANNONS

- Själv fick jag hjärtat i halsgropen flera gånger. Jag trodde att jag var immun och att jag kunde se igenom allt, men jag gick på rubbet.

Pjäsen handlar om en ung advokat som reser till en liten by, i den svenska versionen i Västerbotten, för att ordna med en avliden kvinnas papper. Men under vistelsen i ett gammalt ödehus upptäcker han att byn ruvar på mörka hemligheter, och att kvinnans ande är ute efter hämnd.

"På fullaste allvar"

För Månsson, som spelat allt från fars till "En handelsresandes död" blir rollen debut i skräckgenren.

- Utmaningen är att göra det fullt ut och på riktigt. Det går inte att blinka åt publiken utan det måste vara på fullaste allvar, säger han.

Han tror att Scalateatern blir perfekt för en skräckpjäs.

- Det är nog en av de bästa teatrarna som finns för det. Här finns många skrymslen och vrår och man engagerar hela salongen. Figurerna dyker upp överallt och publiken kan inte vara säker i sina stolar, skräcken når in överallt.

ANNONS

"Kvinnan i svart” har premiär den 31 januari.

TT

Fakta: "Kvinnan i svart"

Är från början en brittisk föreställning, som setts av flera miljoner besökare på West End och Broadway sedan urpremiären i Scarborough 1987. Uppsättningen bygger på en skräckroman av Susan Hill från 1983, som är skriven som klassisk gotisk fiktion. Historien har filmatiserats flera gånger, senast med Harry Potter-skådisen Daniel Radcliffe 2012.

En tidigare svensk version, "En kvinna i svart", hade premiär 2001 på Profilteatern i Umeå och har spelats på flera håll i landet. Producenten Beatrice Hammar stod för den svenska översättningen och placerade handlingen i Västerbotten.

Förutom Claes Månsson är "Grotesco"-medlemmen Rikard Ulvshammar klar för en roll i Scalateaterns uppsättning. Debutanten Linda Hedberg står för regin.

ANNONS