Chris Pine, Zachary Quinto, Justin Lin, Karl Urban och John Cho på premiären för "Star trek beyond" i Sydney. Arkivbild.
Chris Pine, Zachary Quinto, Justin Lin, Karl Urban och John Cho på premiären för "Star trek beyond" i Sydney. Arkivbild.

Mångfaldsbudskap i yttre rymden

Science fiction-fenomenet Star trek fyller 50 år. Den trettonde långfilmen i serien, "Star trek beyond", präglas av hopp och mångfald. Något som behövs, säger skådespelarna själva.

ANNONS
|

Skådespelaren och manusförfattaren Simon Pegg är en av få med en fot i Star wars och en i Star trek. Han har både skrivit manus och spelar en av huvudrollerna – chefsingenjör Scotty – i bioaktuella "Star trek beyond".

Kärntrupp på plats

Så var ligger lojaliteten, frågar jag den 46-årige britten när han möter pressen i Los Angeles med resten av filmens kärntrupp. Skådespelaren Anton Yelchin som nyligen gick bort saknas emellertid och hans död får inte tas upp under pressdagen.

- Hos Star trek, absolut. "Star wars: The force awakens" var kul att vara en del av. Jag fick chansen att spela en liten karaktär där, det var spännande att vara med på inspelningen och jag var ett Star wars-fan när jag växte upp. Men Star wars är mest för yngre. Som vuxen känner jag att Star trek är mitt andliga hem.

ANNONS

Med tanke på hur central Pegg har varit för "Star trek beyond", vågar han nog inte säga annat. Men det finns ett allvar i filmen som förmedlar ett moget tilltal. Med kapten Kirk och Spock i spetsen – åter spelade av Chris Pine respektive Zachary Quinto – stöter rymdskeppet Enterprise och besättningen på en ny fiende i en avlägsen del av rymden: den hänsynslöse befälhavaren Krall (Idris Elba).

Kommenterar samhället

Han vill på väpnad väg hämnas på federationen där stjärnflottan ingår. Tankarna går till vår terrorpräglade samtid. Ett medvetet drag, enligt Pegg.

- Science fiction har alltid varit bra på att kommentera samhället. Det är en genre som utgör ett rum för framtidsreflektioner, vare sig de är dystopiska eller hoppfulla, som vår film trots allt är. Den ringar in vår tids kamp mellan sammanhållning och separatism.

Zoe Saldana, som spelar löjtnant Uhura, ser filmen som en källa till lugn.

- I dag sker tragedier så tätt inpå varandra att det gör oss alla omskakade. Därför uppskattar jag historier som denna, där man underhålls och samtidigt lär sig att bejaka ett fredsbudskap.

ANNONS

Filmen inleds med ett segment om kapten Kirks brist på motivation i sin ledarroll. Något som enligt Chris Pine förhöjer filmens realism.

- Det han upplever är väldigt mänskligt, särskilt för någon som levt så länge i skuggan av sin pappa. Inom psykologi kallas det individualisering, han blir sin egen person. Samtidigt känner han sig ensam och sökande jämfört med sina kollegor.

Vänskapsrelationen mellan kapten Kirk och Spock nyanseras i filmen.

- Under våra två senaste filmer har de verkligen lärt sig att relatera till och lita på varandra, säger Zachary Quinto om de väsensskilda kollegorna.

Universums mångfald

Valet att låta John Chos karaktär Sulu vara öppet homosexuell i filmen, har till mångas förvåning kritiserats av George Takei. Skådespelaren, som själv är gay, spelade Sulu på 60-talet. Takei anser att man har förvrängt ursprungshistorien. Men John Cho bekymrar sig inte över diskussionen.

ANNONS

- Jag tycker det är ett logiskt steg i en filmserie som alltid har skildrat universums mångfald.

Fakta: Star trek beyond

"Star trek beyond" är regisserad av "Fast & furious"-regissören Justin Lin. För manus svarar Simon Pegg och Doug Jung. Det är den tredje filmen i den uppdaterade Star trek-filmserien, som inleddes 2009. I rollerna syns bland andra Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Idris Elba och Anton Yelchin. Filmen har svensk biopremiär 20 juli.

ANNONS