Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lyxfestival slutade i kaos och haveri

Fyre Festival såldes in som en lyxfestival i Karibien med artister av världsklass, men den visade sig vara ett haveri av tragikomiska mått. Nu hånas festivalen, och även dess besökare, samtidigt som arrangören ber om ursäkt.

Texten börjar under filmklippet.

Fyre Festival beskrevs som en exklusiv lyxfestival på en paradisö med boende och mat i toppklass och artister som Blink-182, Skepta, Major Lazer och Disclosure, och biljettpriser på uppemot 100 000 kronor för ett vippaket. Men besökarna som anlände innan festivalens första dag möttes av någonting helt annat.

På sociala medier har festivalbesökare lagt upp bilder från festivalområdet, som påminde mer om ett katastrofläger än den lyxiga utopin som marknadsföringen utlovade, och strax innan festivalen meddelade Blink-182 att bandet hoppade av då medlemmarna inte kände sig säkra på att det skulle gå att uppträda på ett sätt som motsvarade deras krav, skriver Entertainment Weekly.

Ostmackor

Desperata festivalbesökare har vittnat om hur maten i själva verket bestått av ostmackor i frigolitlådor, och ett flertal personer har vädjat om hjälp hos USA:s ambassad på Bahamas.

På internet verkar däremot ytterst få personer ha medlidande för festivalbesökarna som betalat flera tusentals kronor för arrangemanget, som bland annat har beskrivits som "'Hungerspelen' möter 'Flugornas herre' med rikemansbarn" av elaka tungor.

"Inte en bluff"

Rapparen Ja Rule, en av festivalens arrangörer, ber nu om ursäkt i ett Twitterinlägg.

"Just nu jobbar vi på att folk ska kunna lämna ön i säkerhet. Jag är förkrossad. Mina medarrangörer och jag ville att det här skulle bli ett fantastiskt evenemang, det var inte en bluff som alla verkar påstå. Jag vet inte hur allting gick så snett men jag jobbar på att det ska bli rätt och att alla ska få sina pengar tillbaka. Jag ber verkligen om ursäkt. Detta är inte mitt fel men jag tar på mig ansvaret", skriver han.

Även den bahamanska regeringen, vars turistbyrå inte har varit en officiell samarbetspartner till festivalen, har gått ut med en ursäkt på Twitter, skriver The Telegraph :

"Vi är extremt besvikna över hur saker och ting har gått till på Fyre Festival. Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla som har rest till vårt land för detta evenemangs skull. Turism är vår främsta industri och vårt mål är att bjuda på upplevelser i världsklass. Hundratals besökare möttes av total oreda och kaos."

Enligt turistbyrån på Bahamas försäkrade festivalarrangörerna regeringen om att alla förberedelser inför festivalen var i ordning.

"Men uppenbarligen hade de inte förmågan att genomföra ett arrangemang av den här storleken."