Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lunds humorfestival vill bli större

Humoreliten samlas i Skåne. När Lunds humorfestival inleder sin fjärde upplaga är det med fler scener, fler artister och större publikkapacitet. Men ambitionen är att bli ännu större.

Komikerduon Anders Jansson och Johan Wester, kända från bland annat "Hipphipp" och "Starke man", vill göra Lund till Sveriges humornav. När deras bolag Anagram för fjärde året arrangerar Lunds Humorfestival är satsningen större än någonsin.

4 dagar, 9 scener, 25 000 biljetter och närmare 100 komiker, med Bill Bailey från England som det stora dragplåstret.

Branschmöte

Från Sverige syns i stort sett hela den svenska komikereliten, som allt mer börjat se humorfestivalen inte bara som ett sätt att möta publiken, utan också som ett stort branschmöte.

I år kommer bland annat Henrik Schyffert, Jonas Gardell, Petra Mede och Lill Lindfors.

Anagram vill nu att festivalen ska bli ett begrepp hos internationella komiker som uppträder på de stora humorfestivalerna i Edinburgh, Brighton och New York.

-Vi har fått många nya kontakter där. Ambitionen är att göra Lund till en del i det klustret, så att komiker som kommer till Edinburgh också tar sängen förbi Lund, säger Anders Jansson. -Sverige är så pass litet. Om vi bara skulle ha nationella artister hade det blivit samma varje år. Det internationella är centralt för att vitalisera och skapa en samlingspunkt också för de svenska komikerna, säger Johan Wester.

Ny serie

Ståuppkomik är en stor del av festivalens utbud, men programmet rymmer även humorproduktioner inom musik, teater och tv. Till exempel visas det första avsnittet av Johan Glans och Anders Janssons nya komediserie "Halvvägs till himlen", som senare i höst ska sändas i TV 4.

Det finns även en ambition om en åldersmässig bredd, med flera barnproduktioner i programmet.

Men på ett område erkänner arrangörerna ett misslyckande redan innan festivalen har startat.

-Vi har noggrant försökt få till ett jämställt program sedan år ett. Men hittills har vi inte lyckats, säger festivalens producent, Anna Modéer Wiking.

Kommunalt stöd

Enligt henne är könsfördelningen i årets upplaga ungefär 60 procent män och 40 procent kvinnor.

-Och det är vi inte nöjda med. Vi har jobbat stenhårt med att få in mycket fler kvinnor, men branschen ser inte sådan ut just nu, säger hon.

Festivalen arrangeras bland annat med bidrag från Lunds kommun, som efter förra årets upplaga valde att ompröva stödet. Anagrams ambition var att göra festivalen oavsett kommunens beslut. Men utan pengarna på 1,25 miljoner kronor, som kommunen till slut beviljade, hade kostymen blivit betydligt mindre.

Och även om samtliga biljetter skulle gå åt är en humorfestival i Sverige långt ifrån en lönsam affär. Lunds Humorfestival har aldrig gått med vinst.

-Vi vill inget hellre än att hålla i detta på ett ansvarsfullt sätt. Men det tar tid att sätta sådana här saker, säger Johan Wester.