Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Lundgren (mitten) under inspelningen av den tredje och sista säsongen av SVT:s "Historieätarna" i regi av Karin af Klintberg (ryggen mot kameran). Arkivbild.

Lundgren tar farväl av historieätare

"Historieätarna" säger farväl. Lotta Lundgren säger "på återseende". Redan nästa år lär hon och Erik Haag vara tillbaka i rutan.

Ingenting är påskrivet. Men allt talar för att Lotta Lundgrens relation med SVT håller i sig. Det finns redan en fyraårsplan för att göra nya program när nu "Historieätarna" den 14 november går in i sin sista säsong.

- Det blir nog en serie om året, om helt andra ämnen. Men vi kommer att fortsätta med den här typen av omständliga, besvärliga projekt i folkbildargenren, säger Lotta Lundgren.

Brunsåsgänget intakt

Hon kan inte gå in närmare på vilka ämnen, men planen innefattar hela gänget bakom "Landet brunsås", "Historieätarna" och julkalendern "Tusen år till julafton", med Lundgren, Erik Haag och producenten Karin af Klintberg i spetsen.

Att "Historieätarna" nu tar slut känns lite märkligt, erkänner hon. Men efter tre säsonger med delikatesser som stuvad kalvhjärna, sill i svagdricka och lungmos konstaterar hon:

- Vi hade precis så mycket källmaterial att vi kunde göra en tredje säsong och sedan var det slut. Och att jag ska sitta och äta något nytt jättemärkligt organ som de har hittat i ett recept, det måste upphöra någon gång, säger Lotta Lundgren.

Hur tror du att sista säsongen tas emot?

- Vi lever i en väldigt kritisk tid, men jag tror att våra program kommer att klara sig väldigt bra. Man kommer att känna vår ambition att berätta någonting som vi tycker är intressant och viktigt.

Ingen ny kokbok

I början av 2017 kommer hon att ta en paus från tv-makandet, för att fokusera på skrivandet. Men efter tre kokböcker tänker Lotta Lundgren den här gången "luta sig mot det historiska benet".

Matengagemanget består dock. Förutom att utbilda sig till sommelier och satsa på fler cateringuppdrag har hon ytterligare ett mål.

- Den genomsnittliga barnfamiljen går runt på ungefär samma tolv recept, vecka efter vecka, år efter år. Det vore kul att uppdatera de där recepten, och skicka in lite ny och rolig mat. Det tycker jag skulle betyda någonting.