Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lundfestival vill bli humorns mötesplats

Cirka 230 komiker kommer till Lund när Nordens största humorfestival invigs på onsdag. Nu vill grundaren och "Hipp hipp"-profilen Johan Wester göra Lund Comedy Festival till en maktfaktor inom svensk humor och en naturlig samlingsplats för branschen.

För femte året i rad arrangeras humorfestivalen i Lund, i år med det nya namnet Lund Comedy Festival. Men det är inte enbart en ökad internationell prägel som grundaren Johan Wester ser framför sig. "Hipp hipp"-profilen, som 2010 startade festivalen med kollegan Anders Jansson, vill också göra det till en mötesplats och maktfaktor för den svenska humorbranschen.

-Vi har en möjlighet att bidra och utveckla svensk humor. Det handlar om att ta hand om talanger, utveckla amatörer, tillhandahålla scener och skapa möjlighet att synas, säger Johan Wester till TT.

Testföreställningar

Nytt för i år är därför programpunkten "LCF Rookie", samt en tävling i stand up där flera oetablerade komiker får en chans i rampljuset.

Dessutom är flera shower rena "try outs" där bland annat duon Anders Johansson och Måns Nilsson gör testföreställningar för att se vad som går hem hos publiken.

På sikt hoppas också Johan Wester att festivalen ska innehålla renodlade branschdagar med kurser och seminarier.

-Vi smygstartar redan i år med att ha ett pass om hur komiker kan jobba med sociala medier och ett samtal om vad svensk humor behöver. När de flesta ändå är här, låt oss prata, säger han.

Chans nå ut

En av dem som flera gånger återkommit till festivalen är Petrina Karlsson, som 2013 utsågs till årets nykomling på Svenska Standupgalan.

-För mig är festivalen en jättebra mötesplats eftersom man både får se och träffa komiker som man annars aldrig hinner hänga med. Det är också en chans att nå ut till en större publik, säger Petrina Karlsson, som uppträder på fredag tillsammans med Robin Paulsson och isländska Ari Eldjárn.

Även tv-producenter och talangscouter har fått upp ögonen för Lund. En av dem är Mats Grimberg, projektledare för SVT Humor.

-På några dagar har man skannat av nya komiker och grupper, och även sett lite åt vartåt det blåser. Det går att se trender och tendenser i vad man skämtar om och hur man skämtar om det, samt hur publiken reagerar.

Lucka i branschen

Mats Grimberg tror att festivalen fyller en lucka i branschen, men menar att det måste till något ytterligare för att det ska kännas obligatoriskt att åka dit.

-Nu kolliderar den dessutom med "Kristallengalan", vilket gör att mycket branschfolk är i Stockholm de dagarna, säger Mats Grimberg.

Även om festivalen i Lund är störst är de inte ensamma. I oktober arrangerar produktionsbolaget Blixten & Co humorfestivalen Stand Up For Stockholm för första gången. Producenten Mikael Tillman har dock inga planer på att direkt konkurrera med Lund.

-Vi vill erbjuda 20 till 25 bra akter på tre helger. Lund har flera hundra akter på tre dagar. Jag är övertygad om att Stockholm kan ha sin sak och Lund kan ha sin, säger han.

Lund Comedy Festival är idag Nordens största humorfestival, med allt från stand up till musiknummer. Att allt fler väljer att förlägga premiären på sina shower under festivalen pekar på arrangemangets ökande inflytande.

Johan Wester medger att han vill att festivalen ska kunna påverka vad komiker i Sverige väljer att skämta om.

-et är klart vi vill påverka. Vi vill att det ska finnas värme och hjärta. Humor kan vara elak, och allt annat än uppbygglig. Och den humorn tycker inte jag är så intressant.