Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Luis Fonsi och Daddy Yankee tar avstånd från Maduros "Despacito"-remix

Venezuelas president Nicolás Maduro använder hitlåten "Despacito" som ett sätt att lugna befolkningen efter protester och våldsamheter. Men artisterna Luis Fonsi och Daddy Yankee uppskattar det inte: "Att du olagligen använder vår sång kan inte jämföras med de brott du har begått i Venezuela. Din diktatur är ett skämt."

Den spanska låten "Despacito" spelas just nu flitigt. Häromdagen kom nyheten att latinolåten nu är världens mest strömmade låt hittills med 4,6 miljarder gånger via tjänster som Youtube och Spotify, enligt nyhetssajten Variety.

LÄS MER: "Despacito" slår världsrekord

En som hakar på trenden är ingen mindre än Venezuelas president Nicolás Maduro som i kampanjer använt en egen remix av låten, skriver nyhetssajten The Guardian.

Vill lugna folket efter våldsamheter

"Despacito" betyder "långsamt", ett budskap som försöker förmedlas i landet just nu. Att ta det lugnt. Vänsterregeringen försöker genom låten och andra åtgärder lugna befolkningen i ett land som den senaste tiden präglats av protester och våldsamheter.

Enligt oppositionen vill Nicolás Maduro runda nationalförsamlingen, där oppositionen vann majoritet förra året, och ytterligare stärka regeringens grepp om makten. Men Maduro insisterar på att en ny grundlag är nödvändig för att få till en dialog i det djupt krisdrabbade landet. Just nu råder det brist på mat, mediciner och grundläggande service samtidigt som våldet är utbrett.

LÄS MER: Ny generalstrejk utlyst i Venezuela

"Våra åtgärder i nationalförsamlingen syftar endast till att ena landet, Despacito!". Så lyder remixen av den ursprungliga låten som spelas flitigt under Maduros tv-sändningar.

LÄS MER: Omvärlden fördömer attacken i Venezuela

Reaktionen: "Din diktatur är ett skämt"

Men nu kallar "Despacito"-stjärnorna Luis Fonsi och Daddy Yankee användandet av låten för "olagligt". Samtidigt vädjar de till Venezuelas president att sluta spela "Despacito" med ett politiskt syfte. 

"Under inga omständigheter var jag tillfrågad eller godkände användandet och ändrandet av texten för politiska syften. Och absolut inte under denna beklagliga situation Venezuela, landet jag älskar, befinner sig i", skriver den puertoricanska stjärnan Luis Fonsi bland annat på Twitter.

På Instagram har Daddy Yankee, från Puerto Rico, publicerat en bild föreställandes Nicolás Maduro med ett rött kryss över.

"Att du olagligen använder vår sång kan inte jämöras med de brott du har begått i Venezuela. Din diktatur är ett skämt. Inte bara för mina bröder i Venezuela utan för hela världen. Med denna skändliga marknadsföringsplan belyser du bara dina fascistiska ideal."