Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Akademiledamoten Kristina Lugn anser att kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) ställningstagande i Akademikrisen är djupt olämpligt. Arkivbild.

Lugn: "Upprörande tilltag av kulturminister"

Akademiledamoten Kristina Lugn anser att kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) ställningstagande på sociala medier om krisen i Svenska Akademien är djupt olämpligt.

Kristina Lugn ger Bah Kuhnke en rejäl känga. Att som kulturminister uttala sig offentligt i en så pass känslig fråga passar sig inte enligt ledamoten.

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Kristina Lugn i ett mejl till SVT Kulturnyheterna.

Kristina Lugn uppger att hon även mejlat regeringskansliet i ärendet, men inte fått svar än.

Hon är också kritisk till det narrativ som formats kring konflikten. Enligt Lugn rör det sig inte om en feministisk fråga – och Alice Bah Kuhnkes ställningstagande resulterar i ”en opinionsbildande kampanj” som bland annat hon själv drabbas av.

”Jag är också en kvinna, om ni inte märkt det. Jag tror att det är meningslöst att jag försöker svara på frågor när den ledande folkvalda makthavaren agerar på det sättet”, skriver Kristina Lugn.

Det var efter att Sara Danius på torsdagskvällen lämnade sin roll som ständig sekreterare i Svenska Akademien som fenomenet #knytblus spred sig i sociala medier. Under hashtaggen visade hundratals personer sitt stöd för den avhoppade sekreteraren genom att publicera bilder på sig själva iklädda Danius signaturplagg – knytblusen.