Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lugnt på Skansen Kronan vid Genesis utomhusfest.

Lugn ravefest på Skansen Kronan

En laglig ravefest där man sitter och tar det lugnt i stället för att dansa, det är tanken bakom Genesis utomhusfest som anordnades på Skansen Kronan under lördagskvällen. – Eftersom att det är väldigt lugn stämning så får vi oftast inga klagomål, säger arrangören Reza Alfeari.

– Musiken kallas Ambient och är en subgenre till elektronisk musik, säger Reza Alfeari som anordnar utomhusfesten uppe på Skansen Kronan.

– Det påminner om en ravefest men musiken är väldigt lugn och melodisk, säger han.

Det är arrangören Genesis som står bakom lördagskvällens fest där bland annat artisterna Yggdrasil och Vibrasphere uppträder. De senaste åren har Genesis anordnat flera Rave- och Ambientfester runt om Göteborg, och alltid med fullt tillstånd.

– Det här är ingen svartklubb, vi har nolltolerans vad gäller droger och det är oftast väldigt städade fester, säger Reza Alfeari.

– Vi marknadsför oss inte alls och vill inte att det ska bil för kommersiellt. Vi vill att de som kommer hit kommer för musiken och ingenting annat, säger han.

Men samtidigt berättar han att intresset blir större och större för varje år som går.

– När vi började 2005 så var det 150 personer som kom till våra fester. Nu är det 2000 som anmäler sig. Men jag tror att det handlar om att intresset för elektronisk musik ökar generellt, och vi rider på den vågen, säger han.

På ena sidan av Skansen Kronan står en scen står uppställd och på andra har människor börjat samlas. Ena av dem är Daniella Sandberg som har varit på flera elektroniska utomhusfester.

– Jag kommer hit för stämningens skull, här kan du vara precis som du vill, alla är trevliga och det är ingen som dömer dig, säger Daniella Sandberg och Anton Klock som sitter bredvid håller med.

– Många tror att det bara är hippies på sådana här fester men det alla möjliga sorters människor. Och ger man det en chans upptäcker man att det är en väldigt accepterande miljö, säger han.

Reza Alfeari berättar att Ambient inte bara handlar om musik utan att det snarare är en kultur.

– Det handlar om konst, meditation, yoga och framförallt om gemenskap. Både Rave och Ambient handlar om att alla upplever samma sak, rör sig till samma bas och känner någon sorts samhörighet, säger han.

Men Isak Eriksson som ofta går på elektroniska utomhusfester menar ändå att det är musiken som är det viktigaste.

– Det är supermysigt här men det bästa är att alla som kommer hit kommer för musikens skull. Sedan är det bra att det numera finns lagliga arrangemang för den här typen av musik, så var det inte förut, säger han.

Trots att tusentals människor har anmält sig till evenemanget menar Reza att de boende runtomkring inte störs av musiken.

– Det är väldigt lugn musik och vi är bara utomhus fram till klockan halv elva, sedan forstätter festen inne på Skansen Kronan dit man måste ha biljett för att komma in, säger han.

Boende i området har uttryckt sitt missnöje över ravefesten för GP och sagt sig blivit störda av ljudnivån men enligt polisens presstalesman Stefan Gustafsson har inga klagomål inkommit till polisen. Han berättar även att natten varit lugn och att inga polisära händelser skett i samband med festen.

– Jag visste inte ens om att det pågick, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.