Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Lotta på Liseberg - inne på upploppet

Lotta på Liseberg

Publik: Stor

Bäst: Lisa Nilsson

Sämst: Blåsten

Gäster: Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt, Sissel Kyrkjebø, Margaret och Göteborgsoperans uppsättning av musikalen Hair

Med sju av åtta måndagar avklarade är Lotta på Liseberg inne på upploppet, för att snacka i lite aktuella OS-termer, och det borde kännas rätt skönt. För alla inblandade.

Om en vecka har Lotta Engberg nämligen lett allsången på Liseberg med fast och vänlig hand i tretton år. Tretton raka år.

Man förstår om hon längtar bort härifrån. Om hon plötsligt skulle flacka med blicken, blanda ihop gästerna, kanske slira lite. Men icke då. Lotta Engberg ser inte det minsta uttråkad ut, till det är hon alltför professionell, och efter att sporadiskt ha följt sommarens allsång från tv-soffan blir det en positiv upplevelse att vara på plats framför stora scenen. Det är verkligen så gemytligt som man får intryck av. Så vänligt och inbjudande att inte ens iskyliga och stenhårda kastvindar får publiken att tröttna och packa ihop.

Efter att Janne Lucas schlagerklassiker Växeln hallå kickstartat kvällens allsång var det dags för första gästen Niklas Strömstedt och hans Varför är du i Göteborg?

Tidigare i somras klev han och Anders Glenmark upp på scenen under Orups charmiga allsångstimme i SVT och återförenade därmed för en stund gamla VM-trion GES, men på Liseberg får Strömstedt klara sig själv. Och det gör han såklart. Med tanke på publikens kärleksfulla respons lär i alla fall ett par av dem dyka upp på Strömstedts krogshow som, surprise, rullar på Trädgår’n hela hösten.

Även Sissel Kyrkjebø möts av applåder. Den norska nationalskatten, eller "sångfågeln och världsmegakändisen" som Lotta Engberg kallar henne, har under 30 år skimrat ihop med bland andra Placido Domingo och Leonard Cohen, och hennes röst är lika klar som någonsin när hon leder publiken genom Jag tror på sommaren.

Betydligt mindre bekant för stora delar av allsångspubliken var nog polska sångerskan Małgorzata Jamroży, eller Margaret som är hennes artistnamn.

Fram till i vintras var hon mest känd för att ha spelat in den officiella låten till herr-VM i volleyboll 2014. Men så i februari släppte Margaret radiofavoriten Cool me down (skriven av Arash, Anderz Wrethov, Linnea Deb och halva den svenska schlagereliten) och den framför hon också på Liseberg med rejält tryck i rösten och cool pondus.

Vilket även kan sägas om Lisa Nilsson när hon bjuder på kvällens största stund med Vart du än går. Dags att ge henne en egen allsångstimme?