Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Lotass. Arkivbild.

Lotass begär utträde men tror på Akademien

Lotta Lotass begär utträde ur Svenska Akademien, skriver Dagens Nyheter. Hon valdes in 2009 på stol 1 men har inte deltagit de senaste två åren.

I onsdags meddelade kung Carl XVI Gustaf att han låter ändra stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran. "Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde", förkunnade kungen.

Lotta Lotass välkomnar initiativet: ”Kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande”, skriver hon till Dagens Nyheter.

"Med de nya reglerna är jag nu i praktiken redan utträdd, men jag lägger begäran på lådan i dag i alla fall så att det blir helt formellt rätt", skriver Lotass.

Hon berättar också att hon, trots den pågående krisen, tror på Svenska Akademien:

"Min tro på Akademien som institution är orubbad. Arbetet som bedrivs är oerhört viktigt och jag hoppas att ledamöterna kan få arbetsro. Inte minst med tanke på alla små eller större uppläsningar, seminarier med mera, runt om i landet; möten kring språk och litteratur som i förlängningen äger rum tack vare Svenska Akademien".