Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lorentz & Sakarias startar i Göteborg

Det har gått tre år sedan de var ute på vägarna senast. Nu återkommer Lorentz & Sakarias med ett kritikerrosat album i bagaget. På fredag är det turnépremiär på Pustervik.

Lorentz & Sakarias ogillar att prata om genrer. Att kategorisera sin musik som hiphop eller pop intresserar dem inte. I stället har det blivit något av halvbrödernas signum att kryssa smidigt mellan elektronisk pop, soul och hiphop.

– Vi tänker inte på genrer alls. De finns knappt för oss. Själv­klart är vi hiphop i grunden men vi ser ingen vits i att identifiera oss med den som genre.

– Hiphopen finns i hjärtat ändå, säger Sakarias, den äldre av de två.

På den senaste skivan Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast har Lorentz & Sakarias bland annat jobbat med den hyllade, drömska popgruppen jj. Samarbetet resulterade i låtarna Sommar­snö och Vallée de la Marne.

– De gjorde en cover på en av våra tidigare låtar som vi tyckte var grym. Vi älskar deras musik så det kändes naturligt att samarbeta med dem. Vi har en ömsesidig respekt för varandra, säger Sakarias.

Jämfört med debutskivan Vi mot världen är uppföljaren ett steg tillbaka från den dansorienterade partyhiphop som satte brödraduon på musikkartan. Den här gången har Lorentz & Sakarias lagt mer vikt vid texterna och prioriterat att verserna ska blir mer framträdande.

– När vi gjorde den första skivan försökte vi fortfarande hitta vårt uttryck och lära oss att arrangera låtar. Den andra skivan visar en tydlig vilja att gå vidare, säger Sakarias.

Texterna cirkulerar fortfarande kring nätterna i Stockholm om än inte lika mycket om klubblivet. I stället är det vissa nattliga stämningar och miljöer som inspirerat.

– Det är svårt att säga vad texterna handlar om. De grundar sig oftast i en viss känsla snarare än konkreta händelser, säger Sakarias.

Göteborg blir första anhalten på en 17 spelningar lång Sverigeturné.

– Det känns lite stressigt nu, men så ska det väl vara. Det känns att det var länge sedan vi var ute och turnerade, säger Sakarias.

LORENTZ & SAKARIAS

Består av: Lorentz Berger, 21 och Martin Sakarias Berger, 26.

Från: Södermalm, Stockholm.

Aktuellt: Inleder sin Sverigeturné på Pustervik på fredag. Duon är också nominerad i tre kategorier på nästa veckas grammisgala: årets album, årets hiphop/soul samt årets producent (tillsammans med medproducenten Vittorio Grasso).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.