Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Loreen tackade ja till Melodifestivalen i sista stund

Det satt långt inne för Loreen att vara med i Melodifestivalen en tredje gång, efter att hon vunnit hela Eurovision. - Men nu står käringen där uppe igen, säger hon och skrattar.

Hon tackade ja bara några timmar före presskonferensen i december, där SVT presenterar Melodifestivalens artister. Och själva låten, Statements, blev helt klar för några veckor sedan.

– Egentligen satte jag inte igång och skapa förrän i januari. Det är väldigt lite tid, säger hon.
 

Varför blev det så sent?
– Christer Björkman hade frågat mig några gånger och jag hade alltid svarat "men jag har ju gjort det här". Alla bitar föll på plats med Euphoria och jag måste vara lite ödmjuk och inte förutsätta att det går att göra igen bara sådär.

Någon vecka före presskonferensen satt Loreen i studion med vännen och låtskrivaren Linnea Deb och jobbade på en låt.
– Vi satt och pratade kreatörer och världspolitik över ett glas vin. Plötsligt hade vi skrivit en helt fantastisk refräng och lite text och melodi.

Christer Björkman helt lyrisk

Givetvis fick Christer Björkman nys om låtskissen och ringde upp – igen.
– Han bara "Herregud! Herre! Gud! Men Gud, alltså, vad bra!"
Den rätta magkänslan fanns där och hux flux hade hon tackat ja till ännu ett varv med Melodifestivalen. Det var bara att kavla upp ärmarna och arbeta vidare med låten.
Loreen beskrivs ibland som flummig, men hon har också en stor förmåga att vara närvarande i nuet och koncentrera sig.
– Jag känner mig rätt så lugn, även om jag är hyperfokuserad, men jag går alltid in hårt och zoomar in på det jag gör för tillfället.

Vann Eurovision – åkte på retreat

Loreen har inga planer på att låta någon annan styra hennes skuta. I Baku hade hon till exempel möten på människorättsorganisationer, vilket inte föll i god jord hos regimen i Azerbajdzjan.
Efter jordskredssegern i Eurovision hade vem som helst försökt spinna vidare på framgångarna med en internationell lansering. Loreen valde att åka på retreat för att få ordning på energierna.
– Att tävla i musik tär litegrann på själen. När jag vann i Baku gav jag pokalen till Christer, för det var inte därför jag hade varit med, jag är en kreatör.

Aktivist? Ja, visst!

Dessutom är hon en aktivist, som pratar engagerat om människans inneboende kraft och förmåga att förändra sin situation. Det är just det som Statements handlar om.
– Det börjar alltid med individen. Antingen föder man de dåliga energierna eller så matar man de positiva sidorna. Jag vill visa på att det är illa, men inte så illa som ni tror, det finns extremt mycket engagemang, mer än någonsin.
Kommer vi att känna igen dig på scen?
– Jadå. Se det som att den kvinnliga sköra Euphoria-Loreen har fått lite mer skinn på näsan och blivit mer Jeanne D'Arc. Det politiska klimatet har transformerat henne till att lyfta upp sig.
– Jag ska inte sticka under stolen med att det här är politiskt. Euphoria var mer en känsla, Statements har ett tydligt motiv.

Ger Owe Thörnqvist svar på tal

Varje vecka låter vi en Melodifestivalartist skicka en fråga vidare till nästa veckas intervju. Den här gången kommer frågan från Owe Thörnqvist, som sin vana trogen rimmar.
Ditt namn rimmar på Lars Norén, men ska du vara roligare än Norén på scen?
Givetvis svarar Loreen lika egensinnigt.
– För att illustrera ljuset i tunneln kan man ibland behöva vara som jag och Norén, lite mörk och suggestiv, eller som du, helt och hållet boogie-woogiestiv.