Londons festival i budgetskugga

ANNONS
|

Londons filmfestival lockar med storfilmer med Colin Firth, Natalie Portman och Javier Bardem. Men trots galaljusen på Leicester Square överskuggas festivalen av de nedskärningar som hotar brittisk film.

Årets filmfestival i London är formellt den 54:e i ordningen, men det är först på senare år som festivalen börjat ge eko på riktigt i filmvärlden. Nu lockar London lockar med allt fler filmer och allt större stjärnor.

I år är de stora snackisarna öppningsfilmen "Let me in" (Hollywoodversionen av "Låt den rätte komma in"), avslutande "127 hours" av Danny Boyle ("Slumdog millionaire", "Trainspotting") - och framför allt den hyperbrittiska "The king's speech" med Colin Firth, Helena Bonham Carter och Geoffrey Rush i huvudrollerna.

ANNONS
Den stammande kungen

Filmen hade galapremiär på torsdagskvällen, och intresset för filmen här i hemlandet är enormt. "The king's speech" handlar om kung George VI som under hela sitt liv kämpade mot svår stamning. Filmen, byggd på en sann historia, handlar om relationen till den talpedagog som med okontroversiella metoder hjälpte kungen att tala till sin nation.

George VI var den nuvarande drottningens pappa; en barndomsversion av drottningen finns med som rollfigur och den mycket populära drottningmodern Elizabeth, död 2002, spelas av Helena Bonham Carter. Hon mötte drottningmodern en gång på en filmpremiär.

-Jag såg vad alla andra såg; hennes grace, hur hon var omsvept av ett moln av charmerande vaghet. Och under det fanns enorm inre styrka, säger hon.
Nedskärningar i centrum

Men lika mycket som filmerna själva står politiken i centrum på årets festival. Filmen har drabbats hårt av budgetnedskärningarna och regeringen stryper anslagen till British Film Council, den brittiska filmens kanske viktigaste finansiär. Just nu råder en märkbar osäkerhet kring filmens framtid i landet.

-Vi skådespelare, ja, alla inom filmen, måste prestera på topp nu - om vi ens får några roller att arbeta med, säger Colin Firth.

Lika orolig är regissören Peter Mullan, som slog igenom med "Magdalenasystrarna" och besöker festivalen med uppmärksammade "Neds". Filmen bygger på hans egen uppväxt i Glasgows förorter och är en version av "Trainspotting" med mindre heroin men mer våld.

-Det känns riktigt svart med nedskärningarna. Nu är vi utlämnade åt Hollywoods välvilja. Vi fick inte mycket pengar förut - nu får vi inga. Hur låga kan skådespelarnas löner bli innan de bara lägger av? Nu när Film Council försvinner... Shit, I don't know.
  1. I år visas 197 långfilmer under festivalen, som pågår mellan den 13 och 28 oktober.
  2. 67 länder finns representerade, inklusive Sverige.
  3. 11 filmer har världspremiär i London; 23 har internationell premiär.
  4. De största titlarna: "127 hours" av Danny Boyle, "The king's speech" av Tom Hooper, "Black swan" av Darren Aronofsky, "Biutiful" av Alejandro González Iñárritu och "Another year" av Mike Leigh.
ANNONS