Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

London minns Jimi Hendrix

I år är det 40 år sedan Jimi Hendrix dog.

Nu öppnar en utställning om den legendariske gitarristen i huset i London där han bodde.

Woodstock 1969 och Hendrix tolkning av USA:s nationalsång må vara det som världen förknippar den amerikanske rockgitarristen, låtskrivaren och sångaren med. Men det var i London Jimi Hendrix fick sitt genombrott, och det var också här han dog den 18 september 1970.

I kvarteren runt Oxford Circus nådde Hendrix några av sina tidigaste framgångar i musikerkretsar och här bodde han, på Brook Street 23 ett par kvarter nedanför Oxford Street, under åren 1968-1969.

Händels granne

Hendrix engelska flickvän Kathy Etchingham hade letat ett bra tag innan hon hittade en hyresvärd som inte hade något emot att ha Hendrix på hyreskontraktet.

Passande nog visade det sig att den tysk-engelske kompositören Georg Friedrich Händel bott i trappuppgången bredvid mer än 200 år tidigare och Hendrix, som såg paralleller med sin egen karriär, skyndade sig genast ut och köpte musiken till Händels verk Messias och Vattenmusik.

Självporträtt

Lagom till årsdagen av Hendrix död öppnar Händelmuseet, som numera finns i huset, en särskild utställning om Jimi Hendrix.

Bland utställningsföremålen finns vad som uppges vara det enda kvarvarande självporträttet av Hendrix, anteckningar, bilder och konsertprogram.

Här finns också den Gibson Flying V gitarr som Hendrix framträdde med på konserten på Isle of Wight bara 19 dagar före hans död. Under två veckor av utställningstiden, mellan 15 och 26 september, går det också att kika in i lägenheten som nuförtiden fungerar som Händelmuseets kontor.

Hendrix hem

Med tanke på att paret Hendrix-Etchingham betalade 30 pund i veckan i hyra för den trånga lägenheten i två plan är det lätt att tycka att de betalade dyrt. Men Kathy Etchingham har berättat att lägenheten var det Hendrix betraktade som sitt riktiga hem i London. Här kunde han dra sig undan uppmärksamheten och repa ostört. Vid det här laget hade Hendrix också råd att bjuda flickvännen på klubbar i kvarteren runtomkring i stället för att laga mat i det lilla köket.

Hendrix lär ha varit genuint intresserad av att vara med och inreda lägenheten i brokiga textilier och möbler från varuhuset John Lewis på Oxford Street.

Vandringar

Parallellt med utställningarna erbjuder museet vandringar i Hendrix fotspår, bland annat till Kingly Street nr 8 i närheten av Carnaby Street. Här låg klubben Bag O'Nails, en klassisk mötesplats för rockmusiker på 1960-talet, där Hendrix spelade inför musikerkollegor som John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger, Eric Clapton och Pete Townshend hans första höst i London 1966.

Även om Hendrix turnerade på andra håll i världen återkom han alltid till London. Den 18 september dog han på ett lägenhetshotell i Londonstadsdelen Notting Hill.

Kopian på dödsattesten, som går att se på utställningen, visar att Hendrix kvävdes av sina egna uppkastningar efter att ha kombinerat vin och sömntabletter.