Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lizzie Doron | Min mors tystnad

Lizzie Dorons nya roman är en fängslande bok om vänskap som överlever trots törnar och missförstånd, skriver Karin Widegård.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Lizzie Doron

Min mors tystnad

Översättning: Svante Weyler

Weyler

Ända sedan jag läste Lizzie Dorons förra bok, har jag haft svårt att släppa den. Ett porträtt av en barndom i Israel, där låsningen mellan en uppväxande flicka och hennes ensamstående mor tycktes omöjlig att skildra så att känslor får spelrum. Jag började fundera över det som normalt ligger utanför en recension: var författaren ännu inte beredd att gå längre?

Hennes nya bok Min mors tystnad, nummer två i en planerad självbiografisk trilogi, får mig att tro att jag kanske hade rätt. Flickan, Alisa, som nu är vuxen, är bosatt i Tel Aviv och har skrivande som sitt yrke. Många år har gått. Ett dödsfall kastar henne abrupt tillbaka till det förflutna, till barndomsvännerna, grannarna och de gamla kvarteren.

Motorn i båda böckerna är Alisas sökande efter sin far. Alltid när hon frågat har hon mötts av undanglidande blickar och avspisande tystnad. Vilket gjort att hon känt sig annorlunda och utanför. Hon var avundsjuk på sina kamraters familjer. Alla inordnar vi våra upplevelser inom någon form av historisk ram. Här utgör Shoa, Förintelsen, den kollektiva bakgrunden.

Dagarna fram till begravningen blir en omtumlande resa för Alisa, till fadern och modern och vad som hände för länge­sedan. Samtidigt som bilderna växer fram får hon revidera mycket som hon tagit för givet. Minnet, men även perceptionen, är bedrägliga fenomen. Man vet inte alltid om man rätt tolkat det man sett.

Väninnorna var alls inte så lyckliga som hon trott. Tillsammans lägger de nu ett nytt pussel. Ändå handlar det inte om att hitta sanningen med stort S, utan om att finna det som är good enough och gå vidare.

Sammantaget är det här en fängslande bok om stark och långvarig vänskap, som överlever trots törnar och missförstånd.