Liverapportering: Gyllene Tider på Ullevi

Först förfest på Trädgårn. Sedan intog Gyllene Tider intog Ullevi för att bränna av ett nostalgifyrverkeri.
GP rapporterade från turnéavslutningen i Göteborg.

ANNONS

Ta del av direktrapporteringen i efterhand – och nedan av uppladdningen inför Ullevi-spelningen.

Var kan de hålla hus? Gyllene Tider spelar samma kväll på Ullevi, men inga av deras beundrare tycks vara på stan. Området utanför arenan är ytterst obefolkat. Barerna i närheten är magra på folk. I Trädgårdsföreningen syns inga muntra, ivrigt förfriskade människor heller. Här pågår bara ett stillsamt bröllop. En liten gosse blåser upp en enorm såpbubbla.

Du tänker: vad är det som har hänt? Har den gode Per Gessle, med en röst av mjölk och honung, till sist förlorat sin tjuskraft?

Sedan går du in på Trädgårns förfest och möter något annat.

ANNONS

– Visa pattarna! Visa pattarna! skanderar en av kvinnorna i ett sällskap på runt tjugo personer. Den skämtsamma frasen är riktad mot männen i gruppen, som för tillfället poserar för en bild.

På bordet framför dem står fruktiga drinkar. I högtalarna spelas ”Juni, juli, augusti”. Alla är här med ett gemensamt syfte: att se Gyllene tider ikväll.

Förfesten på Trädgårn må se lite beige ut, men skenet bedrar.
Förfesten på Trädgårn må se lite beige ut, men skenet bedrar. Bild: Henrik Jansson

– Vi är ganska glada och peppade allihopa, som ni kanske märker? säger Ann-Lis Envall. Gruppen exploderar i ett vilt skratt.

– Vi var på deras första återtåg och det var sjukt bra, men det var säkert femton år sedan. Så det här kommer bli tiptop. Alla här kunde varenda låtrad då, och det kan vi förhoppningsvis fortfarande.

Vilken är den bästa sången med Gyllene Tider?

En låt fortplantar sig hastigt genom gruppen:

– Billy! Billy! Billy!

Hur länge har ni festat idag, skulle ni säga?

– Sedan halv ett, svarar Envall.

Alla i sällskapet bor i Varberg och har färdats till Göteborg med tåg. Hon tillägger:

– Vi började med korv med bröd hos Maggan och Patrik!

Gyllene Tider är enkel musik

Längre bort i lokalen sitter Mikael Svensk, Timo Faarinen och Annika Tupala. En gång för längesedan förfördes de alla av Per Gessle.

ANNONS

– Fan jag kommer ihåg att man lyssnade på Gyllene Tider under tryckarna på skoldanserna, berättar Faarinen och fortsätter:

– Vi satt mycket i parker och sjöng med i låtarna.

– Jag har en son nu som är sex år nu, som jag spelar Gyllene Tider-låtar för ibland, säger Mikael Svensk.

– Han säger alltid att han tycker att det är helt grymt.

Timo Faarinen, Annika Tupala och Mikael Svensk sitter och analyserar Gyllene Tider. De kommer fram till mycket som är insiktsfullt.
Timo Faarinen, Annika Tupala och Mikael Svensk sitter och analyserar Gyllene Tider. De kommer fram till mycket som är insiktsfullt. Bild: Henrik Jansson

Svensk, som vann SM-guld med Frölunda 2003, berättar att alla spelare fick en låt att springa upp till under firandet. Mikael Svensk gick ut på scen till: ”Går och fiskar”.

– Det är en bra, enkel låt.

Alla GP möter säger exakt samma sak om Gyllene tider: det är enkel musik. Det är svensk musik. Det är musik som tillhör sommaren.

– Gessles låtar går verkligen att tralla på, det finns väldigt många partier med ”nanana”, förklarar Annika Tupala och skrattar lite.

Svensk tillägger:

– Sen tror jag också att alla kan relatera till musiken, även om man är sex, eller tio eller femtiofem år gammal. Han fångar känslor som vanliga människor går runt med.

LÄS MER:Recension: Gyllene tider på Ullevi

LÄS MER:Sahara Hotnights-trummisen om att Gyllene tider alltid återförenas

Till konsertsommaren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS