Livemusik, böcker och Ebbotjazz

Augusti närmar sig och kultur- och nöjeslivet slumrar. Men GP:s Jan Andersson hittar ett par höjdpunkter att tipsa om ändå.

ANNONS
|

Lisebergsmusik

Veckan efter Håkan Hellströms Ullevifester och före Way out Wests party i Slottsskogen är det Liseberg som bjuder på de roligaste konserterna. Den här veckan bör ni inte missa när Håkans vokala sidekick LaGaylia Frazier står på egna ben eller när den musikaliskt alltid så pålitlige och välrepeterade Mikael Wiehe gästar parken med sin sommarturné. Men framförallt ska ni masa er hit på torsdag kväll då Emmylou Harris spelar på Stora scenen. För två år sedan gjorde den smått legendariska countrysångerskan från Birmingham, Alabama, en finfin spelning på Way out West ihop med Rodney Crowell.

DAG OCH PLATS: LaGaylia Frazier, Taubescenen tisdag kl 20. Mikael Wiehe, Taubescenen onsdag kl 20, Emmylou Harris, Stora scenen torsdag kl 20.

ANNONS

Sommarläsning

Visste ni att den nazityska armén var extremt beroende av hästar och att det italienska krigsministeriet stängde klockan 15 varje dag, vilket störde tyskarna något enormt? Den brittiske historikern och författaren James Holland har efter en handfull rätt halvdassiga krigsromaner nu skrivit en av de mest genomarbetade faktaböcker om Andra världskrigets inledande år som jag någonsin har läst. The War in the West - A New History.Germany ascendant 1939-1941 är en stolpig titel men den här välskrivna boken är djuplodande ochfascinerande, och det är den första i en planerad trilogi om Andra världskriget. Finns ännu så länge bara på engelska.

DAG och PLATS: Del 1 och 2 är redan släppta. Finns i välsorterade bokaffärer och på nätet.

Sommar-tv

Det värsta exemplet på en misslyckad historisk iscensättning måste vara den gamla tv-serien 1000 år - En svensk historia, där nollställda skådespelare rider barbacka och samlar gräs medan Hans Villius visar blyertsteckningar och berättar om skattesystemet. Men på SVT Play finns mängder av historiska serier som faktiskt engagerar och griper tag. Fyra dagar som skakade Sverige, om midsommarkrisen 1941, Staden i mitt hjärta, en finstämd dokumentär av Anders Wahlgren om Stockholms stad, och den franska prisbelönta Andra världskrigsserien Världens undergång är alla klart sevärda.

ANNONS

DAG OCH PLATS: Ligger på SVT Play hela sommaren.

Jazzmöte

Storbandet New Places Orchestra har arbetat med Victoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Tommy Körberg, Ulf Wakenius, Jennifer Brown och Ebbot Lundberg. Nu släpper de på nytt fram Soundtrack of Our Lives-profilen till sångmikrofonen och låter honom jazztolka en rad olika låtar.

DAG OCH PLATS: Nefertiti lördag kl 20.30.

ANNONS