Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart går det att höra Little Stevens radioshow i Sverige. Och det blir inte omöjligt att få höra svensk rock i programmet.

Little Steven spelar favoriter i Frillesås

Magic Johnson spelade basket i Borås. Så visst kan Little Steven snacka radio i Frillesås. Det känns bara lite overkligt.
Kanske var det Radio Nostalgi på Villavägen i Frillesås som Bruce Springsteen hade i tankarna när han skrev Radio nowhere.
För tror ni att Royne Nilsson, kanalchefen, nöp sig i armen för ett par veckor sedan? När en man ringde på hans mobil och undrade om Royne ville sända Steven Van Zandts radioshow Little Steven's underground garage på sin lokala närradiostation i Halland.
- Nej det gjorde jag faktiskt inte. Jag nöp mig aldrig, skrattar Royne Nilsson.
Tvärtom var han på gång att tacka nej till erbjudandet. Av ren rutin.
- Det är så många som ringer hit och vill spela sina kassettband i radio. Det tog en stund innan polletten trillade ned och jag förstod vem vi pratade om. Jag menar ... Little Steven ... det är inte vem som helst. Han spelar med Bruce Springsteen, och Springsteen har ju många fina låtar.

Nu blir det inte så mycket Springsteen spelat när Steven Van Zandt sitter bakom mikrofonen. Hans radioshow Little Steven's underground garage fokuserar på stökig gammal 60-talsrock. Det blir nog mer Stooges än Spotnicks, som vanligtvis hörs i Radio Nostalgi, men det är inget som bekymrar kanalchefen.
- Nej absolut inte. Det finns flera beröringspunkter i musiken, och både vi och Little Steven spelar väldigt blandade låtar. Han pratar ofta om svensk musik och spelar gärna svenska rockband som Nomads, Soundtrack of Our Lives, The Hives och Sahara Hotnights. Men tyngdpunkten i programmen, har jag förstått, är 50- och 60-talsrock.

Tyvärr kommer Little Steven inte personligen att tillbringa sina lördagsförmiddagar i studion i Frillesås.
Programmen spelas in hemma i USA och skickas över digitalt till Royne Nilsson som kör ut hela programmet, två timmar långt, varje lördag. Precis på samma sätt som en lång rad närradiostationer gör runt om i världen, bland annat i Stockholm, Köpenham, Rom och över nästan hela USA.

Frågan är hur Little Steven upptäckte Radio Nostalgi i Frillesås. Kanalen för ju en, ska vi säga, rätt anonym tillvaro.
Svaret är att det gjorde han inte. Det gjorde Pentti von Fürstenrecht i Borås, och som Little Stevens kontaktperson i Sverige har han fria händer att leta upp radiokanaler som passar Underground garage.
- Jag upptäckte Radio Nostalgi för ett år sedan och kanalen passar perfekt för det koncept som Little Steven letar efter. Han vill hemskt gärna etablera sin radioshow i Sverige. Efter att ha hörts i Stockholm var det nu dags att rikta blickarna mot Göteborg. Nästa steg blir Skåne och kanske inåt landet.

Att Little Steven själv inte letat upp kanalen är inget som stör Royne Nilsson.
- Samma dag som kontrakten var underskrivna gick Little Steven in i en radiostudio i Amsterdam, där han råkade vara med Bruce Springsteen, och talade in en två minuter lång hälsning till våra lyssnare. Det visar att han bryr sig.
Dessutom skickade Little Steven upp ett par biljetter och backstagepass till fredagens Ullevikonsert åt Royne och hans kollega.
- Ja det ska bli trevligt. Vi ska träffas och snacka lite musik. Och radio förstås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.