Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Little Jinder självkritisk efter H&M-kampanjen

Little Jinder är med i H&M:s nya reklamkampanj, som får massiv kritik från tunga feminister. På Instagram skriver artisten att hon skäms "Men behövde deg så de vann".

På tisdagen lade Little Jinder ut ett sponstrat inlägg på Instagram, där hon skrev om H&M:s stora höstkampanj #ladylike.

"Här står jag i samarbete med #hm och drömmer om att få prata, skriva och ta den platsen jag känner för, utan att ständigt bli definierad som en störig eller provocerande tjej" står det under bilden, där hon lägger på nytt läppglans framför en spegel.

Tung kritik

Men flera tunga feministiska röster riktar hård kritik mo H&M:

"... H&M exploaterar och utnyttjar fortfarande kvinnokroppar i sina fabriker och verkar inte tycka att det är särskilt #ladylike med tex rimliga löner, arbetstider, arbetsrätt och fackförbund" skriver författaren Elin Grelsson Almestad på Facebook.

Under en bild från en nyhetsartikel om missförhållanden för kvinnor som jobbar på H&M-fabriker i Kambodja skriver serietecknaren Liv Strömquist bland annat:

"... de GER SINA LIV åt att stå i fabriker och sy fula linnen vi ska köpa tusen i veckan för 50 spänn styck."

"hatar kapitalismen pga #hora"

I kommentarerna under Strömquists inlägg dyker Little Jinder upp. Hon är självkritisk till sin medverkan i kampanjen.

"dom har ju tex köpt min (& andra feministiska profiler som @rnbhermansson) instagram för att d tydligen e fräckt m feminism nu, så sjukt jobbigt beslut pga går emot ens privata värderingar med hela H&M -men behövde deg så d vann. hatar kapitalismen pga.#hora" skriver hon.

Slutar med kärlek och beröm

Little Jinder får beröm för sin öppenhet i tråden och även Liv Strömquist stämmer in:

"Älskar dig @littlejinder och glad att du får pengar! ❤️❤️❤️" skriver hon.

"men det är så skönt att du finns, spot on på kärnan i ca hela världssystemets TRAGIK och unikt onavelskådande. har sån absurd respekt för dig pga 💡🌍❤️👋🏻" svarar Jinder.

"H&M: Tråkigt"

Några som inte är lika nöjda är H&M. Till Dagens Media svarar företagets presskontakt Joanna Morell i mejl att " ... vi tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt att Little Jinder känner så här".

H&M väljer att inte svara på frågan om det kan röra sig om kontraktsbrott utan hänvisar till att de har direktkontakt med Little Jinder.

LÄS MER: Little Jinder: Slitit sönder rösten