Ibland är miljön i romaner som en huvudperson i sig; som den karga, vackra naturen hos Kerstin Ekman eller det myllrande, slitna hos Per Anders Fogelström. Men är det likadant i barnlitteraturen? Både ja och nej. Här handlar det ofta om miljön som funktion – ett närsynt granskande av ett buskage med en koja, en dyster stämning uppmålad med hjälp av ett gråslitet bostadskomplex. Men om småstaden är Motala eller Söderhamn, storstaden Stockholm eller Malmö tycks inte väga lika tungt. Ändå finns det förstås även inom barn- och ungdomslitteraturen skildringar där själva essensen av stadslivet tar sig in både på och mellan raderna.
Saltstänk i luften
För en göteborgare betyder det något särskilt att läsa en mening som ”Den gamla fästningen uppe på Skansberget lyste i solljuset, bara de djupa gluggarna låg i skugga”. Mitt i staden befinner vi oss, utsikten från Skansen bjuder på Lindholmens varv och ett gytter med kyrktorn och hus som klänger på varandra.
Det är Annika Thors sceneri, ur hennes roman Fyren och stjärnorna som utspelar sig i Göteborg och i havsbandet. Saltstänk i luften, tidigt 1900-tal, trängseln på gatorna i Haga och en livlig hamn ger en historisk Göteborgskänsla att ta med sig och gömma i hjärtat. För det kryllar inte direkt av just Göteborgsmiljöer inom barn- och ungdomslitteraturen. Men gräver man lite kan man hitta berättelser både för yngre och äldre barn; särskilt om man kan tänka sig att gå till biblioteket istället för bokhandeln.
Viveca Lärn (då Sundvall) debuterade som författare i mitten på sjuttiotalet och skrev då böcker för mellanåldern. Fin Göteborgsfärg och levande historia kan man få sig till livs av hennes Bas och Refräng samt Pingvinerna håller ihop där ockupationen av Kungstorget skildras med känsla, humor och träffsäkra porträtt av resoluta barn. Möjligen var de litterärt gestaltade barnen lite mer åt det snusförnuftiga hållet på den här tiden – samtida med Sundvalls Trollet och Johanna är Hans Petersons tonåriga Alberta, som i fyra böcker berättar om sitt liv i Kyrkbyn på Hisingen. På med träskorna, förnuftiga Christer håller hon i handen och så tar man vagnen över bron till Avenyn och Liseberg. Alberta är impulsiv och klumpig men alltid full av lillgammal livsvisdom.
Peterson placerar även nutida karaktärer på Hisingen, som Daniel och Melinda i den fina Jag ska ha barn! från 2005 om två 17-åringar som ska bli föräldrar, där vi för ovanlighetens skull följer pappans perspektiv (han, liksom Alberta, är dock ibland väl brådmogen och förnumstig).
Skramlande spårkvagnsresor
I den yngre författargenerationen hittar vi bland andra Christin Ljungqvist, vars senaste bok, den nyligen utgivna Vita tigern, utspelar sig i ett Göteborg av år 2296. Ljungqvist målar upp en fantasieggande bild av en krympt stad i ett repressivt samhälle, där ett stadsstängsel löper runt våra dagars innerstad och där till exempel Majorna är ett övergivet område med rasrisk och till hälften nedbrända landshövdingehus. Här finns kåkstäder under Götaälvbron, linbanor över Drottningtorget och från Trädgårdsföreningen sträcker vildvuxna träd ut sina grenar över vattnet i kanalen.
Christina Lindström placerar sina gestalter i både Kungälv (Hälsningar från havets botten) och Göteborg, där särskilt den senaste romanen Jack från 2016 är strösslad med Göteborgsmarkörer i form av Frölundamatcher, långa skramlande spårvagnsresor och besök vid säldammen i Slottsskogen. En fin utvecklingsroman får man på köpet.
För barn i lågstadieåldern har vi förstås Inger Lindahls tre böcker om Zigge med zäta, som lever Masthuggsliv med fotboll, insektsletande och en hel del rädslor. Och så den glade och våldsamme lillebrodern Bertil, som ofta råkar ut för olyckor. En mamma med besvärligt humör finns också – det är inte alltid hon har sin varma röst och orkar lyssna. Men för det mesta har Zigge det väldigt bra, särskilt när han får träffa Thomas Ravelli.
Något som för tankarna till ren marknadsföring av poängen med att ta sig fram på Göteborgsvis erbjuder Kerstin Ödmans och Johan Andreassons bilderbok Folke åker spårvagn. Dessutom passeras många kända landmärken som Poseidon och Ullevi. Och vad betyder egentligen det här att tjuvåka? Folke får en läskig men komisk vision av en vagn full av argsinta människor i randiga fångkläder.
Gustaf Cederlunds och Jan-Olof Sandgrens bilderböcker Jag är pank, sa pappa och Jag är gipsad, sa pappa berättar om den klantiga pappan och den driftige femåringen Oscobs äventyr i Göteborg, där vitlingfiske, Stenabåtar och låga hus med grönsaksaffärer under färgglada markiser bildar fond för roliga, fartfyllda äventyr.
Thors oförglömliga bidrag
Till slut måste vi ändå återvända till Annika Thor som med de fyra böckerna om Steffi och Nelli, flyktingbarnen från andra världskriget som hamnar i den göteborgska skärgården och innerstaden, lämnat ett oförglömligt bidrag till barn- och ungdomslitteraturen. Och hennes roman Nu, imorgon! är också den ett gripande och medryckande vittnesmål om uppväxt, där ett intensivt dygn i maj 1968 utspelas i rivningslägenheter i Haga och Annedal, i höghus i Kortedala och under cykelturer längs Sprängkullsgatan. Så mycket av Göteborg då, och nu.