Oväntade trenden på Tiktok – får unga att läsa böcker

Läsningen är på väg uppåt. Enligt nya siffror har bokförsäljningen i Sverige ökat med mer än 10 procent under 2021. Och i USA har läsning fått ett uppsving – tack vare rekommendationer på dansappen Tiktok.

ANNONS

Efter flera år av rapporter om minskad läsning ser trenden till slut ut att vända. I våras skrev SVT att var fjärde svensk uppger att de läst mer, eller lyssnat mer på ljudböcker, sedan pandemin började. Den största ökningen ser man bland kvinnor, pensionärer och studenter.

Det märks även på bokförsäljningen som ökade med 10,2 procent under det första halvåret av 2021, enligt ny statistisk från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Även i USA verkar försäljningen av böcker att öka, inte minst tack vare bokrekommendationer i sociala medier.

LÄS MER:Recension: "Kirke" – Madeline Miller

Madeleine Millers ”Song of Achilles” populär

Den nya boktrenden är en hashtagg på Tiktok som heter #BookTok, med över 9 miljarder visningar. Den amerikanska webbtidningen Slate Magazines podcast ICYMI har tagit upp ett exempel på dess genomslagskraft. Böckerna som blir succéer är ofta genrelitteratur, med en handling som väcker starka känslor. Och det är en bok som sticker ut.

ANNONS

I slutet på förra sommaren rekommenderade en bokprofil på Tiktok den amerikanska latinläraren Madeline Millers bok ”The song of Achilles" från 2011, en bok som prisades och sålde bra redan när den kom. Men efter rekommendationen nio år senare sköt försäljningen i höjden igen. Plötsligt sålde den 10 000 exemplar i veckan och ökningen gick att spåra direkt till en specifik video på Tiktok.

Julia Pennlert är universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap med fokus på läsande och läsfrämjande verksamhet på Högskolan i Borås.

Hon lyfter fram att rörelser runt böcker och läsning redan funnits en ganska lång tid på exempelvis Instagram och Twitter. Nyligen var hon på en konferens där de pratade om så kallade Booktubers – folk som pratar om böcker på Youtube.

Just #BookTok är i dag kanske främst en amerikansk företeelse. Men Julia Pennlert lyfter fram att nationsgränser spelar mindre roll i och med digitaliseringen.

– Det är en väldigt stor publik bland unga läsare och läsare i Sverige som föredrar att läsa på engelska. Det här visar hur bokkulturen har en mer global sida, berättar hon.

Att bokläsandet finns där människor finns är i alla fall något som vi alltid kommer att kunna se.

ANNONS

– Och att bokläsare även är väldigt nätverksintresserade. Det är ett långt historiskt fenomen. Det är inte bara är en isolerad individsyssla, säger Julia Pennlert.

LÄS MER:De nya barnstjärnorna tjänar miljoner på nätet

Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

1) ”The song of Achilles” (2011) av Madeline Miller

Ingen fyr

Latinläraren Madeline Millers ”The song of Achilles” är en bästsäljare från 2011 som hon skrev med förhoppningen att öka intresset för grekisk mytologi och motverka homofobi. Boken tar utgångspunkt i kärleken mellan Akilles och Patroklos, och med det trojanska kriget som bakgrund.
Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

2) ”Kirke” (2018) av Madeline Miller

Ingen fyr

”Kirke” är Madeline Millers andra roman och som 2019 kom på svenska (Läs GP:s recension här). Boken är skriven från den grekiska nymfen Kirkes perspektiv som förälskar sig i Odysseus under hans resa hem till Ithaka.
Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

3) ”Ett litet liv” (2015) av Hanya Yanagihara

Ingen fyr

”Ett litet liv” handlar om fyra vänner och deras liv i New York över flera decennier. Jude är en framgångsrik advokat, men som plågas av ett traumatiskt förflutet. Det som håller honom vid liv är hans starka kärlek till skådespelaren Willem.
Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

4) ”Stolthet och fördom” (1813) av Jane Austen

Ingen fyr

”Stolthet och fördom” är en av det engelska språkets främsta klassiker som kretsar runt relationen mellan Elizabeth Bennet och mr Darcy. Elizabeth är 20 år gammal och både intelligent och frispråkig. Hon tycker att mr Darcy är en högfärdig snobb, men kommer snart på andra tankar.
Fem böcker som fått nytt liv på Tiktok

5) ”They both die at the end” (2017) av Adam Silvera

Ingen fyr

”They both die at the end” av den amerikanske författaren Adam Silvera beskrivs som en riktig gråtfest. Den handlar om Mateo Torrez och Rufus Emeterio som får ett samtal som säger att de kommer att dö inom 24 timmar. Mateo och Rufus känner inte varandra, men kommer i kontakt via en app för att göra ett sista äventyr tillsammans.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS