När Christer Pettersson för 35 år sedan fälls för mordet på Olof Palme av en oenig tingsrätt i Stockholm är jag säker på att han är skyldig.
När Skandiamannen Stig Engström flera år senare och på goda grunder pekas ut i såväl en bok och en Netflix-serie som vid en uppmärksammad presskonferens med chefsåklagare Krister Petersson, då blir jag övertygad om att det är Engström som är mördaren.
När jag nu läser Jon Jordås ”Den sista boken om mordet på Olof Palme” känner jag på ännu godare grunder att, ta mig tusan, det är ju individen som går under namnet Christer A. som har skjutit vår statsminister. Detta är mördaren!
Jag förstår om detta veliga flipp-floppande kan kännas både småkorkat och lite opportunt. Men till mitt försvar vill jag framföra att jag 1) aldrig fallit för de mest skruvade privatspanarnas teorier och 2) Jon Jordås lägger fram sitt fall på ett klokt, stramt och effektivt sätt. Hans bok är rappt formulerad, journalistiskt driven, föredömligt kort och övertygande skriven. Jag tycker om den.
Jon Jordås är inte en man som skapar lapptäcken av lösa trådar. Han delar inte Lars Borgnäs uppfattning om att det var Säpo som låg bakom mordet.
Först tänkte jag att titeln var lite stursk. Sedan stollig. Nu tror och hoppas jag framförallt att den är sann – att Jon Jordås skrift verkligen blir den sista boken om mordet på Olof Palme. Detta om något vore en nåd att stilla bedja om.
Utan att vara särskilt fascinerad av mordet på vår statsminister har jag genom åren ändå plöjt allt från rena fackböcker och analyser till rätt spekulativa artiklar, säregna konspirationsteorier och rena stolleprov från våra mest oblyga privatspanare därute. Deras tankevärld och frimodiga idébyggen kan ofta se lite olika ut men de förenas av ett brinnande engagemang och en djupt rotad apofeni, det vill säga förmågan att se mönster där inga står att finna.
Jon Jordås är inte en man som skapar lapptäcken av lösa trådar. Han delar inte Lars Borgnäs uppfattning om att det var Säpo som låg bakom mordet. Håller knappast med författaren Claes Hedberg om att det i själva verket var skådespelaren Jan-Olof Strandberg som föll ihop på Sveavägen, finurligt regisserad av Harry Schein, medan den verklige Olof Palme satt i ett flygplan på väg mot ett slott i Frankrike.
Christer A. uppgavs hata Olof Palme. Han stämde in perfekt på FBI:s gärningsmannaprofil och har vid årsdagen av mordet flera gånger synts vid mordplatsen.
Jon Jordås är journalist och dokumentärchef på produktionsbolaget Filt. Hans tes om att det inte var Christer Pettersson, Stig Engström eller onda små tomtar utan enstöringen Christer A. som sköt Olof Palme känns trovärdig, logisk och tillförlitlig.
I februari 1986 bodde Christer A. ett stenkast från biografen Grand på Sveavägen. Han var en van skytt, ägde en Magnumrevolver som aldrig visades upp för polisen och samma typ av ovanliga metal piercing-ammunition som användes vid mordet. Christer A. uppgavs hata Olof Palme. Han stämde in perfekt på FBI:s gärningsmannaprofil och har vid årsdagen av mordet flera gånger synts vid mordplatsen.
Långsamt får Palmegruppen upp intresset och kommer honom på spåren. Den så kallade indiciekedjan är stark. Han kallas flera gånger till polisen men släpps efter varje förhör. Anhöriga märker att Christer A. börjar bli stressad av detta och vintern 2007 verkar han må allt sämre.
En polispatrull åker hem till honom och knackar på mitt i natten. De vet att han äger vapen och tar det försiktigt. Väntar utanför dörren. Lyssnar och hör någon röra sig därinne. De ropar genom brevinkastet: ”Öppna Christer det är polisen.”
Efter tio minuter hörs en hög duns inifrån lägenheten. Fler poliser och en låssmed larmas till platsen. När de väl får upp dörren ligger Christer A. på golvet. Han har tagit sitt liv.
Fler texter på GP Kultur:
LÄS MER:Palmemordet – 34 år av dimridåer och dumheter
LÄS MER:Privatspanarnas besvikelse efter Palmebeskedet: ”Som en dålig bok”
LÄS MER:Recension: ”Den osannolika mördaren” – Netflix
LÄS MER:Historiska beskedet om Palmemordet
LÄS MER:Efter 14 år av hobbyutredning – Thomas Pettersson kan ha löst Palmemordet
LÄS MER:Nu kan du begära ut hela förundersökningen om Palmemordet – men det är dyrt
Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev
GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.