Lisa Ewald en skicklig bildskapare med ett personligt konstnärligt uttryck vars träffsäkra satir oftra blivit virala raketer.
Lisa Ewald en skicklig bildskapare med ett personligt konstnärligt uttryck vars träffsäkra satir oftra blivit virala raketer.

Lisa Ewald är både rolig och cool

Lisa Ewald. Serietecknare. Ung, politisk, feministiskt och humoristisk. Därtill slagkraftig, underfundig och lagom cool. Hon debuterade i bokform med Allt kommer bli bra (Galago 2013), som också är namnet på hennes blogg. I Måste carpa driver hon med såväl självhjälpstrenden, som de så kallade Carpe Diem-morsorna får vi anta.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Ni vet de där morsorna som personer med kulturellt kapital gör sig lustiga över. De som lägger upp bilder på lagom vita hem och som har Carpe Diem i snirkliga bokstäver över sängen. #carpediem

Lisa Ewald är givetvis helt grym på det hon gör. Hon tecknar satir för vänstersajten Politism, är grafisk designer och konstnär och gör skitsnygga serier där hon blandar stilar och uttryck. Lekfulla kollage med Barbie och liknande dockor, varvas med personliga betraktelser, enrutingar och träffsäker satir som manar till eftertanke.

Många av dem har blivit virala raketer och fått stor spridning på nätet. Framför allt den om taktikröstning och bilden med en gul figur som utropar. ”Jag tycker inte att fittan ska kallas för snippan. Jag tycker att snoppen ska kallas för fitten!!!” Ett kärt exempel på när det kärnfulla serieformatet som bäst vänder på perspektivet.

ANNONS

Inte minst är Lisa Ewald en skicklig bildskapare med ett personligt konstnärligt uttryck. Och stundvis minner gestaltningen om Liv Strömquist, och stundvis om Nanna Johansson, två av Ewalds namnkunniga medsystrar i seriekollektivet Dotterbolaget.

Det säger jag inte för att de båda är kvinnor. Jag nämner dem för att de är två av Sveriges största kreatörer och satiriker som rör sig på samma nivå som Lisas Ewald. Som också lyckas överraska och underhålla.

Så vad har jag då för invändningar mot Måste Carpa? Jo, just att det mitt i all sin explosivitet av kreativitet och uppkäftighet ändå blir aningen förutsägbart. Min övertygelse är dock att detta inte är Lisa Ewalds fel. Men det är en förnimmelsen av att stora delar av Seriesverige numera rör sig i flock. Längtan efter något annat blir påtaglig. Något som är nytt och oväntat. På riktigt.

ANNONS