Jennifer Ryan.
Jennifer Ryan.

Feelgood på engelska landsbygden

Barnmorskorna i East End möter Morden i Midsomer. Ungefär. Hanna Jedvik har läst en välskriven bok att avnjuta i hängmattan.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Barnmorskan Edwina Paltry har en plan. Hon ska hjälpa general Winthorp att få sin hett efterlängtade son när hans hustru väntar deras tredje barn. Edwina Paltrys etiska kompass står nämligen och snurrar högst betänkligt och hennes arbetsmetoder lämnar en del övrigt att önska. Hon går helt enkelt åt det håll där pengarna finns. Och i hennes levnadshistoria finns naturligtvis orsaken till varför.

Den brittiska författaren Jennifer Ryans uppmärksammade debutroman Damkören i Chilbury utspelar sig vid tiden för andra världskrigets början och tar avstamp i att byns egen kör läggs ner när männen tvingas ut i krig. Även om frågan huruvida kvinnorna kan fortsätta sjunga på egen hand väcks av de yngre medlemmarna är det inte tänkbart med en renodlad damkör på Storbritanniens landsbygd vid den här tiden. När den hänförande musikdirektören Primrose Trent, från ett närliggande universitet, tar över ledarskapet visar det sig dock gå alldeles utmärkt. Kriget bidrar till att kvinnorna får ta plats och får nya positioner, så även i kulturlivet.

ANNONS

Damkören utgör dock endast det nav runt vilket de olika kvinnornas liv roterar. Via dagboksanteckningar och brev får vi följa den korrumperade barnmorska Edwina Paltry, den mer rättrogna änkan Mrs Tilling, som anar oråd, och de båda tonårssystrarna Kitty och Venetia. Samtidigt närmar sig kriget den fridfulla lilla byn.

Jennifer Ryan har onekligen lyckats med konststycket att pricka av det mesta som kan tänkas finnas med på listan över en feel good-skildring som utspelar sig på den engelska landsbygden. Det är underfundigt, trivsamt, slugt och hela tiden alldeles lagom förfärande. Som om Barnmorskorna i East End möter Morden i Midsomer. Ungefär. Tv-rättigheterna till

Damkören i Chilbury är redan köpta av bolaget bakom succéserien Downton Abbey, vilket lämpar sig mycket väl för den här berättelsen. Det är välskrivet, underhållande och lagom mysigt för att avnjutas i hängmattan. Eller på soffan en regnig dag.

ANNONS