Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lista: Årets hetaste blogginlägg

Emanuel Karlsten listar bloggposterna vi minns från 2015.

Ryktet om bloggens eventuella död är kraftigt överdrivet. 40 procent av internetsvenskarna läser någon gång bloggar. Idag har de stora bloggarna etablerats och blivit viktiga aktörer i medielandskapet. Här är årets största* bloggposter.

(*störst är i den här meningen subjektiv och tar i bedömningen med spridning och påverkan på samhälle, kultur, debatt)

10) Ulf Lundell om sin dotter
Det var en av årens största blogghändelser: artisten Ulf Lundell hade börjat blogga! Men precis som det mesta kring Lundell har det stormat kring bloggen under året. Hugg har delats ut, bloggen har lagts ner och startats upp. Men när han här attackerade dotterns minnen av uppväxten blev det nog. Efter enorm uppmärksamhet raderade han bloggposten och alla andra bloggposter. “Jag kanske borde gå till en terapeut”, skrev han senare självkritiskt, enligt Expressen.

9) Elin Grelsson Almestad
Elin Grelsson Almestad var skribent på GP kultur, men sa för drygt ett år sedan upp sitt kontrakt i samband med att hon fick ett heltidsjobb i Stockholm. På sin blogg publicerade hon våren därpå ett öppet brev där hon kraftigt kritiserade tidningens nedskärningar och menade att tidningen gjort en högergir genom tillsättandet av den nya politiska ledarredaktören. Bloggposten väckte debatt i media och citerades av landets stora tidningar. I en egen bloggpost replikerade GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein att GP inte kände igen sig i bilden.

8) Alexandra Pascalidou slutade på SR
Programledaren i Ring P1, Alexandra Pascalidou, fick nog. Efter 20 år i strålkastarljuset hade hon fått mängder med hat och hot: “Jag orkar inte längre” bloggade hon efter en sändning. En riksdebatt följde om hat och en våg av kärlek östes över Pascalidou. Dagen efter skrev hon en ny bloggpost, "Förlåt", och en vecka senare förklarade hon sig tillbaka med “Kärleken övervinner hatet”.

7) Walden om Guidetti 33k
Just som Sveriges U21-lag var på väg att vinna EM-guld bloggade Andrev en anekdot om lagets stora profil, John Guidetti. Det var ett vackert porträtt av en händelse som snabbt fick stor spridning och som senare också bekräftades av Guidetti själv i Sportbladet

6) Fotbollspelaren som nickade
Hammarbyspelaren Erik Israelsson avgjorde Stockholmsderbyt i Allsvenskan mot AIK. Men i samma situation fick han en allvarlig smäll mot huvudet och föll ihop livlös. AIK-fansen skanderade “Låt han dö”och efteråt rasade en debatt om läktarkultur. Dagen efter skrev Israelssons bror, Johan, en bloggpost om händelsen från hans perspektiv. Bloggposten blev en viktig del av den självrannsakan som följde bland supportrar.

5) Hoppade av SD
Det är inte helt lätt att få inblick i kulturen inom Sverigedemokraterna. Ibland läcker något ut, men oftast bara fragment. Därför var avhoppande Sverigedemokraten Jesper bloggpost unik. Den redogjorde för ett förlopp över tid i partiet och gav en detaljerad förstahandsberättelse om partiets kultur. Bloggposten gav eko i debatten och blev en viktig pusselbit för den som ville förstå hur partiet kan upplevas.

4) Julia Caesar i hetluften
Julia Caesar var en inflytelserik, anonym bloggare. Åtminstone i SD-vänliga, främlingsfientliga och rasistiska kretsar. Hennes bok har till exempel delats ut av SD som julklapp i riksdagen. Så vem är hon? I höstas publicerade “Julia” en bloggpost om hur hon förföljdes av två journalister. Det blev starten på en hetsig och hotfull debatt som ledde till hot mot journalisterna. Strax senare publicerades bland annat detta reportage i Dagens Nyheter om Julia Caesar där hennes rasism avslöjades och där hennes version av händelseförloppet kraftigt reviderades.

3) Alla lantisar gnäller
Jakob, 20 år, skapar sidor och innehåll som ser ut att vara nyheter och debattartiklar. Varför? “För att underhålla Sverige och för att röra om lite i grytan”, har han tidigare sagt till Metro. Han lyckas rätt bra med det. Den här artikeln från satirdebattsajten “Vindoegat” handlar om “lantisar” som gnäller om bränsleskatt - “varför tar ni inte bara tunnelbanan?” Med ofattbara 45 000 Facebookreaktioner tydliggör Jakob det enorma behovet Sverige har av källkritik.

2) Nadia Salwin om ADHD
Nadia Salwin har ADHD och har länge letat efter texter att känna igen sig i. Men hon anade inte att det var just en sådan hon skapade när hon bloggade efter ett bråk med sin familj. “Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer.” skrev hon och fick totalt hundratusentals reaktioner i sociala medier. Det här är sannolikt årets mest lästa bloggpost.

1) Zara larsson
Det har varit artisten Zara Larssons år. Hon har synts överallt, haft enorma musikaliska framgångar, men framförallt har hon tagit plats: Förändrat, påverkat, tillrättavisat och folkbildat. Det finns kanske ingen som har varit viktigare för jämställdheten i år och som så outtröttligt kämpat för den. Den här bloggposten står som ett flaggskepp för allt det och blev årets mest omtalade och omdiskuterade.

Läs också: Årets största Youtubeklipp

Läs också: Årets tweets 2015 - har du koll?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.