Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stims utmärkelse "Årets kompositör" delades ut till folkmusikerna Lisa Långbacka under årets Folk- och världsmusikgala. Pressbild.

Lisa Långbacka är "Årets kompositör"

Folk- och världsmusikgalan prisar för nionde i året i rad namn som utmärkt sig i genren. Bland årets vinnare finns allt från unga nydanande folkmusikanter till tongivande eldsjälar.

Folk- och världsmusik i toppklass hyllades i Norrköping under kvällen när Folk- och världsmusikgalan ägde rum.

Det tunga priset – Stims utmärkelse "Årets kompositör" – gick till folkmusikern och kompositören Lisa Långbacka som kännetecknas av att väva in inspiration från oväntade genrer som jazz och tango i sitt folkmusikskapande.

”Årets vinnare har glimrat som improvisatör och instrumentalist men allt starkare som kompositör i lika äventyrliga som framgångsrika sammanhang. Förankrad i folkmusiktradition men inspirerad av bland annat tango, jazz, irländskt och körmusik. Ett 2017 med en av årets bästa skivor och uppmärksammade kompositioner för Nobelprisbanketten och Musica Vitae – det var verkligen året då hon klev fram som en självklar kompositör på den svenska folkmusikscenen”, löd ett utdrag ur juryns motivering.

Årets vinnare

Folkmusikduon Sara Parkman och Samantha Ohlanders kammade hem det prestigefyllda priset "Årets utgåva" med albumet "Matriarkerna" som släpptes i november. Priset "Årets artist" gick till duon Sousou och Maher Cissoko för parets kulturöverskridande musikaliska samarbete.

Föreningen Flamencofredag blev "Årets arrangör" för sitt eldsjälsengagemang. Medan fiolduon Vågspel, bestående av Alice Klint och Kristin Kennemark, vann "Årets nykomling".

Den unga folk- och världsmusikföreningen Folk you segrade i kategorin "Årets bästa produktion eller projekt med målgruppen barn och unga" – och slutligen delades "Årets hederspris" ut till musikerna Ulf Gruvberg och Carin Kjellman för duons galjonsfigurativa roll inom genren.