Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linnéa Claeson: "Jag kommer få mycket hot och hat för det här programmet"

Måndagens sommarvärd, Linnéa Claeson, valde att ägna större delen sitt program åt att tala om sexuella övergrepp och trakasserier. – Jag vet att jag kommer få mycket hot och hat för det här programmet. Men jag tänker säga det ändå. Det här är för mina systrar, till kvinnor i alla åldrar, säger hon.

Texten fortsätter under klippet. 

Linnéa Claeson, 25, är handbollsspelare och opinionsbildare. Sedan två år tillbaka driver hon Instagram-kontot Assholesonline där hon publicerar de sexistiska meddelanden hon får av främmande män, tillsammans med sina humoristiska och avväpnande svar.

Alla vännerna har blivit tafsade på

Kontot, som i dagsläget har 223 000 följare, har lett till att hon får många mejl med sexuella trakasserier och hot om våldtäkt skickade till sig. Men det är inte en ny verklighet för Linnéa Claeson, berättar hon i sitt sommarprogram.

– För mig började det direkt när jag började använda internet på mellanstadiet. Jag var bara elva år första gången en gubbe runkade i sin videokamera framför mig på datorn. Jag ställde mig upp och skrek och sprang ut från rummet, säger hon.

Linnéa känner nog ingen tjej som inte fått meddelanden från främmande män. Hon tillägger sedan att hon inte heller känner någon tjej som inte har blivit tafsad på. Själv har hon varit nära att bli våldtagen ett flertal gånger. Mest nära ögat var det  för ett och ett halvt år sedan, då tre män förföljde henne från tunnelbanan till hennes port. När Linnéas bästa killkompis dök upp på platsen, skingrades de.

Händelsen har lämnat ett outplånligt ärr i henne. Än i dag tänker hon på det när hon går sträckan mellan tunnelbanan och hemmet. 

– Föreställ dig att vara rädd nästan varje gång du går hem ensam […] Att gå i en klänning och tänka att någon när som helst kan köra upp ett finger och våldta dig.

Det är en av anledningarna till att hon och hennes vänner ibland bär shorts under sina kjolar, och varför de står med rumporna mot rulltrappans sidor.

Läs också: RECENSION: Tvinga era söner att lyssna

Även svenskar våldtar

I sitt sommarprogram nämner Linnéa Claeson att hon ofta får önskningar om att översätta sina texter till arabiska, ”så att våldtäktsmännen förstår”. Hon tycker det är otroligt att hon ständigt måste säga att det även finns svenska män som våldtar.

Taskig kvinnosyn fanns i landet långt innan flyktingkrisen, påpekar hon. Problemet existerar världen över och är ett symptom på det skeva maktförhållandet mellan män och kvinnor. Sverige är inget undantag; och det börjar redan i skolan.

Bland annat därför föreslår hon att sex och samlevnad blir ett obligatoriskt skolämne från sjätteklass till gymnasiet; ett av tre politiska förslag hon nämner i programmet, tillsammans med ett införande av samtyckeslagstifning och ökade straff för sexualbrott.

Det är så pojkar är

Någonting som gör Linnéa Claeson förbannad är den boys-will-be-boys-attityd som råder i hela samhället och i skolan i synnerhet. När pojkar tafsade på henne fick hon alltid höra att  de gillade henne, eller att det är så pojkar är.

Hennes åsikt är att det borde bli lika stor uppståndelse som om en vuxen människa tog på sin arbetskollega – annars riskerar beteendet stanna kvar hos barnen till vuxen ålder. Så går det om mäns handlande inte får några konsekvenser.

Läs också: "Jag var så jävla rädd att jag skulle dö"

Sa ifrån

I en intervju med GP tidigare i år berättade Linnéa Claeson om hur mycket hon värderar civilkurage och förmågan att stå upp för sig själv och sina åsikter:

– De gånger jag sagt ifrån fastän det varit läskigt är de stunder jag är mest stolt över, så jag vill fortsätta med det och inspirera andra till att visa civilkurage, mod och medmänsklighet.

Linnéa Claeson valde tidigt att inte ta någon skit. När hon var tretton år utsattes hon för trakasserier av sina jämnåriga; de skrek hora efter henne i korridoren, spottade tuggummi i hennes hår, skrev saker om hennes kropp och hennes bröst på skolans väggar.

Lärarna sa att det var Linnéas ansvar att sudda bort klottret eftersom det var hennes namn som stod där. Hon vägrade, berättar hon i Sommar i P1.

Resultatet? Kvarsittning.

Och även den vägrade hon att gå på.

Ett stort 2017

Linnéa Claeson har haft ett riktigt genomslagsår 2017. Utöver att ha blivit utsedd till sommarpratare, kommer hon också inom kort att ta examen från juridikprogrammet vid Stockholms universitet. Från och med den här månaden ska hon också påbörja sitt nya uppdrag som kolumnist för Aftonbladet. Ett riktigt kap för kvällstidningen kan tyckas, med tanke på att TCO nyligen utsåg handbollsspelaren till Framtidens mäktigaste inom samhälle, politik och näringsliv. 

Bland raden hedersbetygelser hittas också IM-priset 2017, som Individuell Människohjälp tilldelar Linnéa Claeson på grund av hennes synliggörande av systematiskt kvinnohat i samhället, och FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett pressutskick.

Några inlägg från Linnéa Claesons Instagram-konto Assholesonline:

 

😃😃😃

Ett inlägg delat av Tired of assholes online? (@assholesonline)

 

 

 

Stå upp. Backa aldrig. @linneaclaeson #assholesonline

Ett inlägg delat av Tired of assholes online? (@assholesonline)