Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnel Lindblom. Arkivbild.

Lindblom hedras på Stockholms filmfestival

Gunnel Lindblom får hedersutmärkelsen Stockholm Achievement Award på Stockholms filmfestival. Den 86-åriga skådespelerskan får priset för sin livsgärning inom svensk film.

"Hon är en ikon med fängslande insatser i några av svenska filmhistoriens främsta filmer och är dessutom framgångsrik i sitt arbete som regissör. Med stark konstnärlig integritet och en egensinnig röst är hon en mästare på att fånga de stora känslorna med minsta möjliga uttryck" lyder juryns motivering.

Gunnel Lindblom slog igenom 1957 i två av Ingmar Bergmans mest kända filmer: "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet". Därefter har hon spelat i filmer som "Tystnaden" (1963), "Nattvardsgästerna" (1963), "Älskande par" (1964), "Flickorna "(1968) "Män som hatar kvinnor" (2009) och 2001 tilldelades hon Hedersguldbaggen för sin samlade verksamhet som skådespelare.

På teatern fick Lindblom sitt stora genombrott i samme Bergmans uppsättning av Goethes "Faust" 1958. Hon har själv regisserat närmare 30 uppsättningar på Dramaten.

Stockholm Achievement Award har tidigare gått till bland andra Uma Thurman, Willem Dafoe och Ellen Burstyn. Årets pris delas ut den 11 november i samband med visningen av Margarethe von Trottas dokumentär "Searching for Ingmar Bergman".

Stockholms filmfestival äger rum den 7–18 november.