Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lill-Babs: "Jag älskar Göteborg"

När Barbro ”Lill-Babs” Svensson julshowar i Göteborg bjuder hon på sina bästa hits, massor av julsånger – och förstås sig själv.

– Jag älskar den här staden. Göteborg har under många år betytt mycket för mig, tänk alla gånger jag varit på Trädgår’n med mina shower, säger Lill-Babs.

I mer än sextio år har hon varit en av Sveriges mest folkkära artister. Kontraktet från första jobbet, på danssalongen Wiwex i Sundsvall, har hon sparat, det hänger bakom glas och ram hemma i Järvsö. Hon fick 25 kronor, fri resa och fritt uppehälle.

– Jag var femton år men sa att jag fyllt sexton. Annars hade jag inte fått sjunga.

Och sedan dess har hon jobbat, gjort krogshower, musikaler, spelat revy, varit programledare och sjungit in ett antal album och samlingsalbum med sina låtar.

– Jag har hållit på i 62 år – och utan att göra comeback. Jag har aldrig hunnit sluta.

Nyskriven föreställning

I Göteborg i gamla Auktionsverkets vackra lokaler, som i dag går under namnet Auktionsverket Kulturarena, har hennes nyskriva föreställning Sing-Along på Tredje Lång premiär ikväll. Hon ska göra 15 föreställningar totalt, den sista den 17 december.

– En fantastisk lokal, högt i tak med en låg scen så där så att jag kommer nära publiken. Det är alltid speciellt med alla möten, när jag får möjlighet att nudda vid människors känslor.

Vid sin sida har hon en kvartett musiker, kapellmästaren Jonas Abrahamsson (piano), Henning Sernhede, (gitarr), Malin Almgren, (trummor och julbjällror) samt Johannes Mattsson, (bas).

– Det är en fantastisk ära att få spela med Lill-Babs. Hon har ju varit kärnan i svensk populärmusik så länge jag kan minnas. Hennes låtar har följt en genom åren på ett eller annat sätt, säger Jonas Abrahamsson, och fortsätter:

– Jag vill inte avslöja för mycket men kan utlova en musikalisk överraskning.

I showensemblen ingår även Jesper Lögdahl och André Nylen.

– Kalla oss showkillar eller julvärdar. Vi står för det humoristiska. Det blir sketcher, sånger och en hel del interaktivitet med de julbordsätande gästerna. Vi värmer upp stämbanden och smilbanden, säger Jesper Lögdahl.

Dans och allsång

Från scenen kommer man att vända och vrida på jultraditioner som finns runt om i världen. Men också traditionella juldanser och allsång utlovas.

– Det är så fantastiskt kul att så många unga kan texterna och sjunger med i mina låtar som Leva livet och Itsy Bitsy, konstaterar Barbro ”Lill-Babs” Svensson förvånat.

Lill-Babs på turné

Efter jul- och nyårsledighet ger sig Lill-Babs ut på turné tillsammans med Siw Malmqvist och Ann-Louise Hanson. Under februari månad turnerar trion runt i hela landet. Till Göteborg kommer de den 12/2.

– Det ska bli väldigt roligt att arbeta ihop igen. Vår första gemensamma show gjorde vi på Börsen för tjugo år sedan och sedan dess har vi jobbat ihop i olika sammanhang.