Elva deltagare med danspartner har gallrats ner till två. I kväll gör Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren upp om "Let's dance"-vinsten.
Elva deltagare med danspartner har gallrats ner till två. I kväll gör Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren upp om "Let's dance"-vinsten.

"Let's dance" – vägen till finalen

Elva deltagare har gallrats ner till två. I kväll gör Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren upp om vinsten i årets "Let's dance". Men hur var resan dit? Här är en sammanfattning av "Let's dance"-våren

ANNONS
|

Först att åka ur blev Britt Ekland. I programmet den 30 mars nådde hon inte hela vägen med sin James Bond-influerade samba och hon och danspartnern Aaron Brown fick därmed lämna tävlingen redan andra veckan.

- Att vara sensuell när man är 75 år är svårt, sade hon i programmet.

I samma program visade Jon Henrik Fjällgren vad han gick för och släppte alla hämningar i en samba med både jojk och volter.

ANNONS

Härnäst fick "Idol"-jurymedlemmen Nikki Amini lämna programmet efter att hennes quick step tillsammans med Tobias Karlsson inte föll tittarna i smaken.

Gunde grät

Claes Malmberg blev näste man till rakning, trots att han dansat hem sina bästa poäng för säsongen med danspartnern Malin Watson. Han passade då på att rikta en känga mot Migrationsverket, som han menade tvingat honom att leva i ett distansförhållande med sin brasilianska flickvän.

I samma program brast Gunde Svan ut i gråt efter att han tillägnat hustrun Marie sitt nummer.

Gustaf Hammarsten och Jasmine Takacs, som tidigare hyllats av juryn, blev fjärde dansparet som fick tacka för sig. En hårsmån efter Martina Haag, som räddades kvar av tittarnas röster.

Men följande fredag tog Haags dansäventyr slut då författaren fick stora problem med att hitta takten i sin jitterbug med Tobias Bader.

Veckan därefter var temat var musikal. Det passade inte för simmaren Therese Alshammar, som åkte ur tillsammans med danskavaljeren Calle Sterner.

Fick stående ovationer

Efter åtta veckor fick Viktor Frisk och Linn Hegdal till lämna tävlingen, trots att Frisk valt att dansa till sin och Samir Badrans låt "Fick feeling". Gunde Svan kammade däremot hem säsongens första fullpoängare med sin tango och hyllades med stående ovationer.

Hon var juryfavorit flera gånger, men veckan därpå blev det Yotube-profilen Margaux Dietzs tur att åka ur – som enda kvinnliga deltagaren kvar i tävlingen. Gunde Svan fick sämre jurypoäng, men knep en semifinalplats tack vare tittarrösterna.

ANNONS

Men i semifinalen förra veckan föll skidlegendaren på målsnöret. Trots en fusion till tonerna av Abba och en utstrålning som lyste upp hela dansgolvet blev det Gunde Svan som fick lämna "Let's dance".

- Jag har gjort allt jag kan, men de har gjort det mycket bättre, sade han.

I kväll klockan åtta får tittarna veta om det blir Jon Henrik Fjällgren eller Daniel Norberg som dansar hem segern i årets tävling.

TT

Fakta: Veckans danser

Jon Henrik Fjällgren & Katja Luján Engelholm (tango, samba, showdans)

Telefonröster: 099 – 414 01 Sms: Jonhenrik till 72 400

Daniel Norberg och Maria Zimmerman (lindyhop, quickstep, showdans)

Telefonröster: 099 – 414 02 Sms: Daniel till 72 400

ANNONS