Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leonora Miano | Sorgsna själar

Sorgsna själar är en sedelärande historia om konsten att hitta sig själv i en korrupt värld, skriver Björn Gunnarsson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Leonora Miano

Sorgsna själar

Översättning: Marianne Tufvesson

Sekwa

Kamerunska Leonora Miano har hittat på ett bra ord för den afrikanska diasporan i Europa: afropéer. Att stå med ett ben på vardera kontinenten, andra- och tredjegenerationens dilemman, det är det övergripande ämnet för Mianos roman Sorgsna själar.

Titelns deprimerade personer tillhör en släkt från det fiktiva landet Mboasu; tre generationer som tror sig drabbade av en förbannelse. Det är en historia om svek, om mödrar som utsatts för våldtäkt och prostitution, om söner som kämpar med sin bitterhet och sina traditionsbundna manlighetskrav.

I centrum står en vacker gosse vid namn Antoine, artistnamn Snow, som bitande ironi mot att han är kolsvart.

Han är en äkta afropé, försöker bli modemodell och tv-kändis, är fixerad vid sitt utseende och gör allt för att synas. Denne praktnarcissist blir en exponent för Mianos åsikter om kolonialismen. Hon formligen piskar sina romanfigurer, boken är ett strafftal över kolonialismens verkningar på personligheter, kulturer och levnadsmönster.

Miano använder inte verkliga nationsnamn, Frankrike kallas ”Hexagonen”, Afrika ”kontinenten”. Överallt är den liberala globaliseringens effekter likadana: människor är fåfänga, dokusåpa-demoraliserade, illasinnade och njutningsfixerade. Plundringen av Afrika fortsätter, samtidigt som kontinentens egna eliter är kleptokratiska. Ilskan närmar sig misantropi, som alla riktigt stora romanförfattare erbjuder Miano bara försoning efter tragedins fullbordan.

Hon har många träffsäkra analyser av det mångdubbla utanförskapets effekter. Antoine är själsligt hemlös för att han saknar någon som kan berätta varifrån han egentligen kommer. Mot slutet börjar han ägna sig åt släktforskning. Sorgsna själar blir en sedelärande historia om konsten att hitta sig själv i en korrupt och förvirrad värld.