Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Leonardo DiCaprio gör politiska framsteg

Leonardo DiCaprio fortsätter att kämpa med miljöpolitiska frågor. Häromdagen använde Hollywoodstjärnan Twitter för att få uppmärksamhet - och Mexikos president lyssnade.

Den 11 maj twittrade ingen mindre än Leonardo Dicaprio om utrotningshotade tumlare. Tillsammans med "World Wildlife Fund" ville han rikta uppmärksamheten mot specifikt Kaliforniatumlare som är den mest hotade arten av alla marina däggdjur.

Kaliforniatumlare förekommer framförallt i norra delen av Kaliforniaviken och ingen mindre än Mexikos president, Enrique Peña Nieto, 50, svarade via Twitter. Han välkomnar Leonardo Dicaprios initiativ.

Forskare har genom åren samlat in pengar för att rädda Kaliforniatumlare vars population har minskat med 90 procent de senaste fem åren. Arten är fortsatt hotad av illegalt fiske då de ofta fastnar i nät som egentligen ska fånga fiskarten Totoaba som ses som en delikatess i delar av Asien. Där kan fisken säljas för så mycket som 10 000 amerikanska dollar per kilo. 

Enrique Peña Nieto är en av de politiker i världen som propagerar mest för att skydda djur och natur. Den mexikanska regeringen har framförallt stöttat forskningsgruppen "CIRVA" som ett sätt att stoppa fisket. Dessutom har de akut förbjudit Totoabanät i området, skriver den amerikanska nyhetssajten Huffington Post.

Dessutom finns en plan från forskare om att tillfångata och föda upp tumlare. Men problemet är att ingen någonsin fångat en levande Kaliforniatumlare. På Twitter skrev Enrique Peña Nieto bland annat att de har satsat stora resurser för att vaka över och skydda djuret. Men trots detta har de inte kunnat förhindra det illegala fisket.

Världsnaturfonden (WWF) har nu lanserat en kampanj för att få den Mexikanska presidenten att agera mer offensivt.

LÄS MER: Leonardo DiCaprio hyllar svensk äventyrare