Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fokus. Lena Sundström är van att jobba med långa projekt. ”Du måste lämna aktualitetsflödet och verkligen bestämma dig för att göra det på ditt sätt och hitta dina infallsvinklar.”

Lena Sundström vägrar att hålla käften

Nu är Lena Sundströms första projekt efter flytten till SVT färdigt. I Håll käften – eller dö kommer hon att söka gränserna för det fria ordet.

På torsdag sänds det första avsnittet av tre i dokumentärserien. När vi träffar journalisten och författaren Lena Sundström har hon nyligen klippt klart programmen och beskriver sig som både lite spänd – och ganska cool.
– Jag är ingen ångrare, jag har faktiskt inte ångrat något hittills i livet. Jag har gjort många dåliga val, men om man som jag ändå befinner sig på ett bra ställe i livet kan jag inte ångra de saker som lett mig hit, säger hon.

För ett år sedan värvades hon till SVT:s samhällsredaktion i Göteborg. Trots det har Lena Sundström sin bas i Stockholm, där hon har dotter och sambo.
– Jag kommer att vara en del i Göteborg även framöver, bland annat ska jag jobba med Uppdrag granskning, men det är ganska vanligt att människor i Sverige rör på sig och jobbar i olika landsändar, säger hon.

Reser runt världen

När hon tackade ja till SVT var det redan klart att hon skulle ägna sitt första år åt att resa runt i världen och göra en serie om yttrandefriheten. Hennes första tanke var att prata med olika yttrandefrihetshjältar.
– Jag har mött flera sådana, men upptäckte också att det var minst lika intressant att träffa vanliga människor som tycker att det är toppen med inskränkningar i yttrandefriheten.

Att säga att du står upp för yttrandefriheten är lätt, men sedan är det ju rätt skönt om den inskränks – för folk som inte tycker som du själv, menar hon.
– Det är så bra med tv att man får följa med på en resa där vi påminns om hur lika vi är. Vi träffade till exempel en medelklassfamilj i Thailand, som jag hade lätt att känna igen mig i på många sätt och de försvarar militärdiktaturen.

Svår balansgång

I första avsnittet följer tv-teamet en person som verkligen utnyttjar USA:s generösa yttrandefrihet till max: En gatupredikant som går runt på gatorna och skriker de mest horribla saker.
– Han är extremt homofob och det är därför det blir intressant. Om vi börjar dra gränser för vad som inte är okej att säga, vad händer då om det inte är jag som får bestämma var gränsen går, utan Erdogan i Turkiet? Det är en svår balansgång, men också därför så spännande.
Hur många procent yttrandefrihet tycker du att vi ska ha då?
– Procentsiffran har nog snarare höjts än sänkts för mig. När du reser i länder där du blir så konfronterad med inskränkningar i yttrandefriheten, så känner du hur viktigt det är.