Lena blommar som aldrig förr

ANNONS
|

När Robert Gustafsson gjorde parodi på Lena Philipsson i Glenn Killing-showen 1994 var hon lovligt byte. Gustafsson drev med hennes kläder och vred om kniven när han spelade på att Lena helt enkelt var lite enfaldig och trög. Den "allmänna" uppfattningar var att det var konstigt att ytliga, smådumma Lena kunde vara gift med begåvade smartingen Måns Herngren.

Men nu har Lena Philipsson fått sin revansch. Hon har inte bara vunnit Melodifestivalen och sålt dubbel platina av förra plattan. Hon har fått över hela svenska folket på sin sida. Hon har gått från driftkucku till folkkär stilikon. Och inte minst - ingen har missat att Lena är smart, vass och till och med rolig.

ANNONS

- Jag vill egentligen inte tala om revansch. Karriärer går upp och ner och jag har känt av en vändning ändå sedan krogshowen. Den gav ny lust och gjorde att jag kände mig stark. Självförtroende hänger ihop med framgång. Men det är en bräcklig känsla. Det kan räcka med några sågningar för att man ska bli mer försiktig och ursäktande, säger Lena Philipsson när hon nu marknadsför sin nya skiva med den kaxiga titeln Jag ångrar ingenting.

Det gör hon inte heller. Ångrar sig. Men det finns vissa moment i karriären som inte varit lika självlysande som andra. Framförallt åren som nybliven mamma var tuffa. Då var det svårt att hålla liv i en glittrig popstjärnestatus.

- Sommaren -94 var värst. Jag var så trött på allting men blev övertalad att turnera i utdöende folkparker. Jag stod på scen och skrek i en megafon och hade en korvkiosk på scenen. Det var ett desperat försök att göra något nytt. Men kiosken var borta redan andra kvällen efter recensioner med ett plus och en geting. Det var jättejobbigt. Allt var fel. Jag ville bara hem, berättar Lena.

Men någonstans kändes det trots allt rätt någonstans. Just då. Och faktum är att även om Lena Philipsson uppfattas som en mainstream-artist så har hon alltid varit redo att prova nya saker och att ta risker. Agent 006-showen var vågad i och med att hon klev in i en påhittad roll som sedan hängde med ett bra tag. Och att jobba tillsammans med Orup som just då kanske inte var den hetaste mannen i musikbranschen. Det kunde ha blivit en flopp.

ANNONS

- Plattorna är en bonus för mig. Jag vet att jag gör slit och släng-musik och är framförallt en liveartist. Jag gör gärna krogshower, egna turnéer och saker ihop med andra. Jag ägnar mig att uppträda så egentligen spelar det inte så stor roll för mig hur mycket eller lite skivor jag säljer, säger Lena Philipsson och ler.

Hon är mitt uppe i en intensiv period av arbete. Men ser grymt avslappnad ut.

- Jag är nog i mitt livs form just nu. Så känns det. Och då går allt så mycket lättare.

FAKTA:

... att sjunga Orups låtar:

... paparazzibilder:

... sin roll som stilikon:

... inställda utlandslanseringar:

ANNONS