Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LeMarc är tillbaka efter cancern

Efter några tuffa år med cancerbehandlingar och två nära vänners bortgång släpper Peter LeMarc ett nytt album. "Svag doft av skymning" är den första skivan med nytt material på fem år, men någon turné är det inte tal om.

När vännen musikjournalisten Lennart Persson gick bort i sviterna av cancer 2009 genomgick Peter LeMarc en hälsokontroll och fick beskedet att han hade en aggressiv tumör. Han beskriver det som ett hårt slag, men mer än så vill han inte gå in på sin egen sjukdom. En tid efter genomgångna behandlingar, två vänners död och ett upplevt svek i samband med den inställda turnén hösten 2010 började LeMarc skriva låtar igen.

-Livet måste på något sätt kännas meningsfullt och då måste man ge sig själv saker som gör livet meningsfullt. För mig är det musik.

Ingen cancerplatta

"Svag doft av skymning" är sorglig utan att vara mörk. Den är präglad av det han varit med om de senaste åren, men han framhåller att den inte är någon "cancerplatta".

-Det är klart att skivan är färgad av det som har hänt. Lennarts död, vännen Douglas död, min cancer. Men det behöver du inte veta för att lyssna på den. Det finns ingen text som nämner ordet cancer eller ens död.

Den första låten han skrev var "Memphis i himlen" som handlar om hans känslor och tankar efter Lennart Perssons död. Men det är det sista spåret "Den nakna sanningen" som starkast förmedlar skivans budskap - att försöka acceptera och tänka "så här blev det".

-Det finns saker i livet som man inte kan rätta till eller förändra. En nära anhörigs död eller ett sjukdomsbesked. En del säger att det går med positivt tänkande. Bullshit säger jag, det går inte. Jag menar inte att man ska tänka negativt, men en viktig ledtråd är att försöka acceptera.

Skriver där han står

Det är 25 år sedan han fick sitt genombrott. De många guldskivorna och Grammisplaketterna som pryder rummet på övervåningen i hans villa, där intervjun äger rum, vittnar om att karriären hittills inte bara varit lång utan även framgångsrik. Den röda tråden genom de hundratals låtar han har släppt är att han hela tiden har skrivit där han står, utifrån sin verklighet och sina drömmar.

-Det är som ett tåg med en massa hållplatser där människor kliver på, och kanske av, efterhand. Jag är inte så unik att inte folk kan identifiera sig med de saker jag varit med om.

Jämfört med många andra artister har LeMarc varit sparsam med livespelningar. Senaste turnén var 2007 då biljetterna sålde slut på några minuter. Trots det nya albumet och att det är 25 år sedan genombrottet har han inga planer på att ge sig ut på turné nu.

-Jag har ingen lust. När jag gör någonting blir det en sådan stor apparat. Det är som att starta ett världskrig och planera invasioner. Och då hinner jag varva upp mig och känna av scenskräcken.