Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carolina Klüft och Micke Leijnegard leder SVT:s nya lördagsunderhållning "Duellen".

Leijnegard om Duellen: "Skönt knäppt"

Tio barn mot Sveriges starkaste man, Carolina Klüft mot ett tunnelbanetåg och tio skogshuggare mot en skogsmaskin. I SVT:s nya satsning Duellen är resultatet oväntat ovisst.

I SVT-studion sitter 20 lag laddade inför dagens inspelning. Det är allt ifrån ett kompisgäng till tre generationer i form av mormor, mamma och son i lagen som ska försöka gissa vem, eller vad, som vinner respektive duell.

Carolina Klüft och Micke Leijnegard presenteras för publiken innan inspelningen börjar. Sedan dröjer det inte lång tid förrän första duellen visas på en storbildskärm.

Hörs hejarop

Bland annat tävlar tio skogshuggare mot en skogsmaskin om vem som snabbast lyckas hugga ner tio träd.

- Det är ett så häftigt program, så roliga, spännande och annorlunda dueller. Alla kan vara med, barn som vuxna. Man kan tävla mot varandra därhemma och man behöver ingen förkunskap. Vi hyllar olika människor som är bra på olika saker, hela programkonceptet kändes väldigt kul att vara med i, både att göra några dueller men också att leda det här tillsammans med Micke, säger Carolina Klüft.

Så fort lagen har röstat och duellen visas hörs hejarop i studion, sedan kommer jubel från dem som har röstat på rätt utgång. Vid ett tillfälle står Carolina Klüft bakom kulisserna och räknar upp namn hon ska kunna utantill.

När namnen sitter gör hon en liten segergest.

- Det är många namn att komma ihåg, säger hon.

Tävlar mot tunnelbana

En annan utmaning gör Carolina Klüft själv – hon ska springa från Hötorget till T-centralens tunnelbanestation i centrala Stockholm lika snabbt som ett tunnelbanetåg åker mellan de två stationerna.

- Jag tror alla duellanter känner som jag kände, just det här att man inte har någon aning. Man försöker tänka om det går och hur man ska lägga upp det. Men man vet ju inte, och det är det som är det roliga, både för publiken men också för oss som är med och tävlar i duellen. Det är omöjligt att veta, säger hon.

Springer backstage

Carolina Klüft och Micke Leijnegard står utan manuskort, men springer då och då bakom kulisserna för att se vad de ska säga härnäst.

- Det är många namn och mycket manus att komma ihåg, för vi har inte några manuskort eller några hjälpmedel så vi springer ju bort ibland och bara ”Var är vi nu?”, men det är så himla skönt att man har kul under tiden, så att man inte tänker ”Åh nej, nu blev det fel igen”. Vi bjuder på det, säger Carolina Klüft.

"Fantastiskt bra"

I pauser då rekvisita ska tas fram i studion står programledarna och pratar med publiken. Det blir också ett och ett annat skratt, och en och en annan dans.

- Det är otroligt kul att jobba med Carro. Det är sällan man kan säga det på riktigt, att det funkar fantastiskt bra. Det funkar otroligt prestigelöst, vi supportar varandra, säger Micke Leijnegard.

Duellen har premiär lördag den 19 augusti 20.00 i SVT1.