Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Legendariska komikern Jerry Lewis död

Jerry Lewis, känd för “The Nutty Professor” and “The Bellboy” har dött, skriver Variety. Han blev 91 år gammal.

Texten börjar efter klippet.

Jerry Lewis var en av de mest framträdande ikonerna under 40-talet, sida vid sida med Dean Martin – en skådespelare han jobbat mycket tillsammans med. Han är känd för att ha spelat i filmer som ”The Bellboy” och ”The Nutty Professor”.  Än idag räknas han till en av de största inom tv, radio, musik och film, och har två stjärnor på Hollywood Walk of Fame. Jerry Lewis blev 91 år gammal. 

Enligt John Katisilometes, reporter på tidningen The Las Vegas Review-Journal, dog Jerry Lewis hemma i Las Vegas omgiven av sin familj.

Nominerades till Nobels fredspris

Men Jerry Lewis är inte bara känd för sin skådespelarkarriär. Han var även en stor humanist och ledde under mer än 30 år en insamlingsgala till förmån för barn med muskeldystrofi. År 1977 blev han nominerad till Nobels fredspris för sitt arbete.

Spelade in film i Sverige

Jerry Lewis står även bakom den mytomspunna filmen "The Day The Clown Cried" från 1972. I den spelade Jerry Lewis huvudrollen som clownen Helmut Doork, men han agerade även manusförfattare och regissör. Filmen är inspelad i Paris, och i Europafilms studio i Bromma i Stockholm, men har aldrig fått en officiell premiär.

Drogs med vacklande häsa

Jerry Lewis har under de senaste åren dragits med vacklande hälsa. 1983 opererades han för hjärtproblem och 1992 för prostatacancer. Han ska även ha drabbats av en hjärtattack 2006.

Året 1950 till 1956 var Jerry Lewis och Dean Martin på toppen av sin karriär. De turnerade på otaliga nattklubbar och deltog i ett flertal radioshower. Trots att de båda senare gick skilda vägar, fortsatte Lewis att öka i popularitet och under 60-talet spelade han in bland annat "The Bellboy" (1960) och "The Nutty Professor" (1966).