Laurie Penny | Sex, lögner och revolution

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

”Det här är en feministisk bok. Det är ingen hurtfrisk handledning i hur man slingrar sig fram i det moderna patriarkatet med en kaxig blinkning och tummen upp. Det är ingen charmig trivselbok om sex och shopping och skor. Något sånt skulle jag aldrig kunna skriva.” Detta är några av de rader som inleder den brittiska journalisten, kolumnisten och feministen Laurie Pennys fjärde bok Sex, lögner och revolution.

Och det tackar jag Laurie Penny så hemskt mycket för. Jag säger tack för att hon inte är hurtfrisk och insmickrande. Att hon i stället skriver med glödande penna och en eld i bröstet när hon argumenterar för feminismens kamp och mot könsmaktsordningens triumf. Hon går också hårt åt nyliberalismen och dess förtryck av kvinnor och hur den ständigt göder oss med idén om hur karriärkvinnan ska nå chefspositioner, släppas in i styrelserummen och på vägen mot toppen hjälpa andra kvinnor att bli fria. Snarare är det precis tvärtom menar Laurie Penny.

ANNONS

”Det har funnits en föreställning om att feministiska landvinningar, liksom välstånd, skulle ’sippra neråt’. Felet med den planen var förstås att det var rent skitsnack. Feminism sipprar lika lite neråt som välstånd, och medan ett litet antal extremt privilegierade kvinnor bekymrar sig över glastaket fylls källaren med vatten, och där står miljontals kvinnor och flickor och deras barn hopträngda och tittar uppåt medan vattnet kryper upp runt deras vrister, sluter sig om deras knän och centimeter för centimeter stiger upp mot deras halsar.”

Laurie Penny är född 1986 och slog igenom med sin blogg Penny Red som hon lanserade 2007. Hon har därefter jobbat på, och skrivit för, tidningar som socialistiska Morning star, The Statesman, The Independent och The Guardian. Laurie Penny har till stor del deltagit i den feministiska kampen på nätet och när man läser henne är det faktum att hon är ett barn av internetgenerationen något som ger tyngd åt hennes argumentation. Inte minst när hon skriver om cybersexism och kvinnohat på nätet.

Hon ringar tydligt in varför hatet mot kvinnor drabbar så hårt när det florerar bland internets manliga avsändare. Det beror inte på att kvinnohatet tar sig i extra starka uttryck just där. Nej, Laurie Penny pekar på att det handlar om samma hat mot kvinnor som alltid har funnits i slutna och manligt kodade rum. Den enda skillnaden med det så kallade näthatet är dess synlighet.

ANNONS

Starkast och som mest personlig blir Sex, lögner och revolution när Laurie Penny berättar om patriarkatets krav på kvinnor och deras kroppar, hur det leder till självsvält, självhat och självskador. Starkt skildrar hon sina egna upplevelser som inlagd på psykiatrisk klinik där hon och de andra unga kvinnliga patienterna inte enbart skulle lära sig att äta och få ett sunt förhållande till sin kropp. De skulle även skolas in i att bli duktiga flickor med ett prydligt yttre i stället för de kortklippta tjurskalliga brudar med queer könsidentitet, som många av dem var.

Laurie Penny är en aktivist med extra allt som lever sitt liv på resande fot och med internet och det egna intellektet som bas. Sex, lögner och revolution är en bok att sjunka in i och att slungas iväg av. I riktning mot frigörelse för kvinnor, transpersoner och queera.

ANNONS