Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På måndag börjar inspelningarna av "Min pappa Marianne", med Rolf Lassgård i en av huvudrollerna.

Lassgård blir pappa Marianne

Beskedet kommer som en chock. Plötsligt berättar Hannas pappa att han vill leva som kvinna. Nu börjar inspelningen av "Min pappa Marianne", med Rolf Lassgård i en av huvudrollerna.

Ester Roxbergs självbiografiska bok ”Min pappa Ann-Christin” blev uppmärksammad och hyllad när den kom 2014. Nu väntar en film som har inspirerats av hennes berättelse om sig och sin pappa.

I ”Min pappa Marianne” får 28-åriga Hanna (Hedda Stiernstedt) plötsligt och helt oväntat veta att hennes pappa, prästen Lasse som har stort skägg och närmar sig 60-årsdagen, vill leva som Marianne.

- Det ligger något väldigt nytt i det även för mig. Jag har naturligtvis träffat Ann-Christin, men också lusläst boken, säger Rolf Lassgård.

- Mariannes resa är annorlunda än den som Ann-Christin har gjort. Däremot har hon öppnat mina vägar in i det här på ett otroligt generöst sätt.

Svår balansgång

Att Marianne kommer ut inför sin familj blir början för en omvälvande tid, där inte minst relationen mellan dotter och pappa sätts på hårda prov. I filmens värld blir historien dock en dramakomedi trots de allvarliga frågorna som ligger i grunden.

En inte helt lätt kombination, medger Lassgård.

- Jag tror att det kommer att bli en balansgång, att man håller sig på linan hela tiden. Och för att göra det brukar det vara så att man måste våga, säger han.

- Men det får inte gå ut över trovärdigheten.

Varit långledig

För Lassgård, som fyllde 64 på fredagen, är det den första stora inspelningen på länge, efter en långledighet på nästan ett och ett halvt år.

Hedda Stiernstedt kommer däremot direkt till Alingsås från inspelningar av en långfilm i Norge och har dessutom nyligen gjort en av rollerna i senaste "Jönssonligan".

Nu väntar rollen som dottern Hanna, den egentliga huvudpersonen i berättelsen.

- Hon tycker att hon rent principiellt borde acceptera den här situationen, men rent emotionellt blir det svårare. Hon får inte riktigt ihop det, säger hon.

- Så båda karaktärerna genomgår en stor förändring med att acceptera både sig själva och den andra.

Utöver Lassgård och Stiernstedt är bland annat Lena Endre (mamman Eva), med i filmen.

Regissören Mårten Klingberg beskriver "Min pappa Marianne" som en må bra-film, som både ska underhålla och beröra.

- Det här är en berättelse som jag blir berörd av, om vi lyckas göra den som jag har den i mitt huvud nu, säger han.

- Den handlar om behovet av kärlek och behovet av att bli omtyckt som den man är.