Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lasse på Heden tävlar i Sveriges Mästerkock

Michael Werner från göteborgsinstitutionen Lasse på Heden medverkar i Sveriges Mästerkock.

Michael Werner, ägare av välkända gatuköket Lasse på Heden, är aktuell i TV4-programmet ”Sveriges Mästerkock”. På torsdag tävlar han mot andra amatörkockar i Gävle. Men hur han hamnade i programmet är en märklig historia. Det hela började med en fejkad kidnappning efter en bröllopsfest i Halmstad. 
– På söndagen kom min blivande svåger och en av mina bästa vänner och sa ”häng med!”. De hade pass med sig och jag fattade ingenting. Jag trodde vi skulle utomlands, berättar Michael Werner när vi ringer upp honom.

Har ingen kockutbildning

Lasse på Heden är lite av en institution i Göteborg. Gatuköket är känt för sin goda mos – ett recept som togs fram av den förra ägaren, och som följde med när Michael Werner köpte Lasse på Heden för 10 år sedan. Innan Michael Werner vände hamburgare och grillade korv, jobbade han med smycken och konst. Han har ingen kockutbildning men har alltid varit intresserad av matlagning.
– I Sveriges mästerkock får ju bara amatörkockar delta, säger Michael Werner.

Under den fejkade kidnappningen, där Michael Werner bar ögonbindel från start till slut, var det oklart för honom var slutdestinationen skulle vara. När han väl fick ta av bindeln stod han framför kameran och juryn i Sveriges Mästerkock – Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Med ont om betänketid bestämde sig Michael för att göra en rätt bestående av hälleflundra, tryffelsås och sidfläsk. Till den serverades det berömda moset och sparris.

Fick stående ovationer

Michael Werner berättar att han fick stående ovationer från juryn som belönade hans insats med tre stora ”ja”. Han är nöjd med sin första insats i programmet och det faktum att han gick vidare till torsdagens tävling. 
– Jag fick väldigt bra kritik, speciellt eftersom jag inte planerat. De andra hade ju övat på sina rätter många gånger. Juryn var imponerad över att jag fick ihop min rätt. Det fick helt enkelt bära eller brista, säger Michael Werner.

Ska göra sitt bästa

Inför torsdagens tävling är Michael Werner lugn. Han tycker det ska bli skönt att alla denna gång jobbar efter samma förutsättningar och hans mål är att så klart göra sitt bästa.
– Eftersom jag är intresserad av mat, och kommit in i tävlingen, så vill jag ju se om jag kan vinna, säger Michael Werner.

Sveriges Mästerkock sänds på torsdag klockan 20.00 i TV4. Då får vi se om Michaels kunskaper från gatuköket Lasse på Heden räcker hela vägen fram.
Är du nervös inför tävlingen?
– Nej, egentligen inte, avslutar Michael Werner och skrattar.