Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT/SVT.

Lasse Kronér polisanmäld för sexuellt utnyttjande

Det ska ha varit 2012 som den välkände SVT-profilen Lasse Kronér skickat opassande sms till en praktikant på kanalen. SVT utredde då frågan internt och kom fram till att han betett sig på ett oacceptabelt vis, och efter att ha gett honom en varning ansåg man frågan utredd. Nu har den tidigare praktikanten polisanmält Kronér för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Efter att kampanjen "#metoo" spridits som en löpeld på sociala medier har det riktats anklagelser om kränkningar och sexuella ofredanden mot en rad män, vissa av dessa välkända och folkkära profiler. Nu har SVT-profilen Lasse Kronér polisanmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det är en tidigare praktikant som anmält och det ska ha inträffat under inspelningen av underhållningsprogrammet "Doobidoo" runt år 2012, någonting som Expressen var först med att berätta.

Enligt praktikanten, som Expressen pratat med, ska hon ha fått hundratals sms från profilen. Flera av dem handlade om hur han ville ha sex. Enligt praktikanten ska den folkkäre programledaren även ha frågat om hon ville ha nakenbilder, ett beteende som fått henne att må mycket dåligt. 

Bad om ursäkt

Lasse Kronér säger under lördagen till GP att det handlade om en flört som spårade ur.

– Det här handlar om en flört från två håll. När jag förstod att jag hade gått för långt så bad jag om ursäkt. Om en av parterna i en sådan konversation känner sig trängd så måste man ju backa och be om ursäkt.

Vidare berättar Lasse Kronér att han och praktikanten ska ha inlett ett kärleksförhållande ett år efter utredningen kring hand beteende gentemot henne under hennes praktikperiod.

– Efter det här så var vi tillsammans i ett år. Jag förstår inte vad det skulle vara som fått henne att polisanmäla. Det är ganska många som kommer bli polisanmälda om alla flörtar som gått fel ska polisanmälas.

Kvinnan berättar för Expressen att hon har en annan och mörkare syn på relationen som uppkom.

SVT bekräftar varning

SVT bekräftar att Lasse Kronér ska ha fått en formell varning för fem år sedan efter att praktikanten larmat om hans beteende under inspelningen. En grundlig utredning ska då ha visat att hans beteende var oacceptabelt.

– Vi visste om en händelse från 2012 som SVT då agerade på. Nu på morgonen har vi fått information via media att det gjorts en polisanmälan och den informationen tar vi på största allvar. Det är också viktigt att säga att vi bara fått den informationen via media, säger Camilla Hagert, presschef på SVT.

SVT ska nu under lördagen ta ställning till om de ska öppna utredningen igen.

– Vi kommer att under dagen gå tillbaka och titta på händelsen 2012 och se om vi kunde agerat på ett annorlunda sätt. Efter det får vi ta ställning till om vi ska utreda det vidare. Det är viktigt att säga att vi agerade då när det uppdagades och vi trodde att alla parter var okej med utgången. Vi vidtog åtgärder, Lasse fick en muntlig varning av två chefer och sen hade man också ett trepartssamtal med alla inblandade. Vi uppfattade därmed frågan som utredd. Efter detta har det framkommit att de senare inledde en relation, säger Camilla Hagert.