Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Lars Lerin pratar om föräldraskap

Förra årets serie, Vänligen Lars Lerin, gav mersmak och på onsdag är konstnären Lars Lerin tillbaka i SVT med en ny omgång möten med människor han är nyfiken på. Den här gången handlar samtalen mycket om föräldraskap.

Lars Lerin och maken Junior har fått barn sedan sist. I stort sett är de överens om hur man ska vara som föräldrar, även om de fått lite olika roller.

- Du vet, jag har ju så svårt att säga nej, jag blir mera som en lekkamrat, Junior är mera förälder. Jag gillar inte uppfostran, jag tycker det är viktigare att stötta och lyssna. Där fick jag faktiskt medhåll av Barbro Lindgren.

Lärde du dig något om föräldraskap i samtalen?
- Jag tycker väl att det är svårt att lära någon annan, man får lära sig att lita till sig själv och att det inte blir som förr när barnen skulle uppfylla sina föräldrars förväntningar. Barn måste få så mycket fritt spelrum som möjligt.
 

Hur kom det sig att du ville göra en ny omgång av serien?
- Det föll sig naturligt, den blev ju så uppskattad och det fanns många som jag ville träffa. Sedan är det ju ett välkommet avbrott i det vanliga livet hemma på Hammarö, även om det är en anspänning är det en rolig utmaning som ger mycket.

Efter första säsongen blev det nästan för mycket respons. Lars Lerin fick hundratals brev, mejl och telefonsamtal från tittare.

- Det var ju underbart, i början svarade jag alla, jag är ju så plikttrogen, men efter ett tag blev det mer än jag klarade av så jag fick släppa det.

Då handlade serien om att han sökte vänskap, nu är inriktningen en annan så han tror inte gensvaret kommer att bli lika intensivt.

Inför den här omgången hade han blivit varmare i kläderna och var inte lika nervös inför mötena.

- Den enda var väl Thorsten Flinck som jag hade hört kunde må lite olika, men vi klickade bra. Vi åkte Göta kanal, det är något jag aldrig tänkt på tidigare.

I första programmet följer han med Helena Bergström till hunddagis och stall. Själv är han inte vidare förtjust varken i hundar eller hästar.

- Men det är sådant man får göra om man är nyfiken på en person. Det gick ju bra, de var ganska tama, men jag gillar katter mera. Och kor, jag brukade hjälpa till med grannarnas kor när jag växte upp.

Förra säsongen blev han sjuk hemma hos Anni-Frid Lyngstad, den här gången flöt inspelningen på utan incidenter.

- Det blev trevliga möten med mycket skratt.

Hur får du dem du möter att öppna sig?
- Jag låter folk säga det de har lust att prata om. Jag pratar om mig själv och när den ene öppnar sig så kanske den andre också gör det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.