Bekymrad. ”Kommunen tar med ena handen och har inget att ge med den andra”, säger Lars Eje Larsson, ordförande i Galleri Majnabbe, här tillsammans med galleristen Gunnar Binder.

Larmar om höjning: 250 per kvadrat till 600

– Hade vi hållit på med fotboll hade det varit ett ramaskri, säger Lars Eje Larsson, ordförande för Galleri Majnabbe.

– De vill höja från 250 kronor kvadraten till 600 kronor kvadraten. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att de skulle dra till med en så hög höjning.

Lars Eje Larsson är ordförande i Galleri Majnabbe som ägs av den ideella föreningen Göteborgs konstnärsklubb.

Galleriet ligger i Kustens hus, ett vackert gammalt trähus mitt mellan leden och älven i höjd med Tysklandsterminalen, lokaler man delar med Visans vänner. Trafiken brusar högt från bilarna nedanför när vi möter honom vid porten till galleriet.

Lars Eje Larsson är en man med vissa bekymmer. Han undrar hur verksamheten han är med och driver ska kunna överleva. Bakgrunden är att Higab som äger husen har höjt hyran. Skälet: Higabs hyror ska vara marknadsanpassade. Höjningen genomförs inte fullt ut med en gång, men i etapper under fem år.

I dag betalar Göteborgs konstnärsklubb 105 000 kronor om året i hyra, en summa som inkluderar kallhyra, värme, sopor, parkering och kostnad för vaktbolag.

Om fem år ska Göteborgs konstnärsklubb betala 190 720 kronor om året, kostnad per månad blir 15 900 kronor varav kallhyran utgör drygt 12 000 kronor.
– Vi är ett av de äldsta kvarvarande göteborgsgallerierna. Göteborgs konstnärsklubb har funnits sedan 1933. Hade vi hållit på med fotboll hade det varit ett ramaskri.

Men något ramaskri hörs inte. När Lars Eje Larsson och hans kamrater i konstnärsklubben i skrivelser och samtal med Higab och med politikerna i kommunstyrelsen, påpekat det orimliga i att höja lokalhyrorna så kraftigt, har gensvaret varit stillsamt. Ett svar från Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden, har kommit där hon påpekar att utredningar pågår, dels om föringsbidrag, dels om uthyrningspolicy. Men under tiden höjs hyran enligt plan, konstaterar Lars Eje Larsson.

– Handläggaren på Higab som vi förhandlar med är en tjänsteman som gör som han blir tillsagd.

Svaret Lars Eje Larsson har fått är att Higab lutar sig mot regler och direktiv som säger att man ska ta ut marknadsanpassade hyror.

Göteborgs konstnärsklubb har bett kulturnämnden om hjälp, men fått till svar att de inte har pengar till hyreshöjningar. I dag får man ett verksamhetsbidrag på 200 000 kronor om året, en summa som också ska täcka lönen till galleristen som får 14 000 brutto i månaden. Bidraget skulle behöva dubblas för att klara av situationen med den höjda hyran, menar Lars Eje Larsson.

– Kommunen tar med ena handen och har inget att ge med den andra. Det känns lite lamt. Och vad är detta för samhälle med egna bolag som ska gå med vinst? Vi kommer i kläm. Vill inte Göteborg ha den här typen av verksamhet?

Hur ser scenariot ut för er?
– Vi kan säga upp vårt kontrakt med tre månaders varsel. Vi klarar första årets höjning, men nästa år finns inte pengar för. Inkomster för galleriet är inte tillräckligt. Det är svårt att veta hur man ska öka inkomsterna. Även privata gallerister har det svårt, jag menar när inköpschefen för VG-regionen bor i Stockholm och köper konst där, det gör det inte lättare för dem.

Göteborgs konstnärsklubb har 220 medlemmar. Man har huserat i lokalerna i Kustens hus sedan 1971. Galleri Majnabbe är ett av få ickekommersiella konstnärsägda galleriet i Göteborg som visar målerikonst.
– Varför man ska sätta åt kulturarbetare, det begriper jag inte, säger Lars Eje Larsson.

Läs mer:

Del 2, tisdag 17 maj: Svar från kommunstyrelsens politiker och från Higabs vd Göran Sylvesten: "Rättvisa hyror är viktiga.Hyran justeras inte efter betalningskraft."