Lani Mo älskar sitt Bergsjön

På fredagskvällen spelar hiphop- och dancehallartisten Lani Mo på Lisebergs stora scen. För GP berättar han om den kommande plattan, kärleken till Bergsjön och hur det är att tröttna på det man älskar att göra.

ANNONS
|

Solen skiner över Bergsjön när vi träffar Lani Mo vid Rymdtorget. De senaste åren har han turnerat flitigt, men hit återvänder han så fort han hinner.

– Hoppa in, säger han och tar oss med på en biltur genom orten.

Kanske inte blir någon ny musik

Det är två år sedan GP träffade honom senast, och mycket har hänt sedan dess. 2016 släppte han albumet T(r)aktkänsla och just nu är han aktuell med singeln Upp till mej. Han förklarar att han har jobbat så hårt att han nästan tröttnat.

– Jag är nog en av de som turnerar mest i Sverige. Det har blivit så mycket att det knappt är kul längre, säger han.

ANNONS

Det nya albumet släpps till hösten men efter det har Lani Mo, eller Taulant Morina som han egentligen heter, ingen aning om vad han ska göra.

– Jag vill fortsätta att uppträda. Men jag vet inte om jag kommer att göra någon ny musik, säger han.

Arbetade på HVB-hem

Fram tills för en månad sedan arbetade han även på ett HVB-hem, något som han tycker att fler artister borde ägna sig åt.

– Jag gillar att jobba med ungdomar. Jag tror att jag kan inspirera dem, och det behövs. Det är bara att se på resterande artister i Sverige. Det är ingen som gör sådant, säger han.

Att inte glömma sin bakgrund

På väg i bilen pekar han mot tunneln som går mellan Bergsjön och Utby.

– Jag hatar den tunneln, för den har blivit en så tydlig gräns mellan de fina villakvarteren och oss i förorten. Den gör mig deppig, säger han.

För Lani Mo är det viktigt att inte glömma sin bakgrund, och att kunna ge något tillbaka till den plats han kommer från. Vid en fotbollsplan vid Teleskopgatan slår vi oss ner på en parkbänk. Det var här på gräset i Bergsjön som han lekte som barn, träffade sina vänner och till slut blev vuxen.

ANNONS

– Då ville jag ha bekräftelse. Jag ville visa vad jag kunde. Men jag bryr mig inte om det där längre. Häromdagen spelade jag i Hofors. Jag vet ingenting om Hofors, och det var kanske tolv pers där. Men jag tar sådana spelningar. Om de vill höra mig så kommer jag.

Gick från hiphop till dancehall

Även Lani Mos musik har under årens lopp förändrats. Från de rättframma hiphoptexterna om förorten till de nya dancehallhitsen om livet på klubben.

– Jag vill göra allt. Om någon vill höra dancehall på mina konserter så får de det. Vill de höra hiphop eller reggae? Vi löser det.

Sjunger om kvinnor

Många av hans senare låtar handlar om kvinnor, något som han själv menar är genomtänkt. Han är yngst av sex syskon, och har fyra systrar. Han förklarar att han vantrivs i sällskap med bara män, och att han nu vill göra musik som är till för alla, och inte bara grabbgänget.

– Om du kollar på dancehallscenen så är det mycket män, och tjejer förtrycks. Jag skriver om starka kvinnor, och det går hem. Det är fler tjejer som kommer på spelningar för att de känner sig inkluderade. Det är viktigt. Jag vill att alla ska kunna ha kul på mina spelningar, oavsett kön, nationalitet och så vidare.

ANNONS

Den nya plattan ska heta Låt oss leva, har han bestämt sig för. Uttrycket är något som han och vännerna använt sig av under många år.

– Låt oss leva. Ungefär som "låt oss vara ifred" eller "låt oss få ta det lugnt". Jag tror att många kan relatera till det här, säger han.

Ger ut sitt privata nummer

På fredagskvällen intar han scenen på Liseberg, och han är taggad till tänderna.

– Det kommer att bli kul, och väldigt personligt. En liten resa. Jag tänker till och med ge ut mitt privata mobilnummer på spelningen, säger han.

Efter skivsläppet och turnén är det oklart vad som händer med artisten Lani Mo, men en sak är säker; just nu behöver han vila.

– Jag är 24 men känner mig som en 45-årig man. Jag vill ta det lugnt. Jag vill sitta här på en gräsmatta, käka nötter och dricka Ayran.

ANNONS