Laleh klar för kalasspelning på Ullevi sommaren 2022

Från Hammarkullen via Los Angeles till Nordens största arena. Den 10 juni 2022 firar Laleh sin fyrtioårsdag med att spela på Ullevi.
– Jag vill att det ska bli en unik kväll och planerar för fullt, säger Laleh Pourkarim.

ANNONS
|

– 031!!!!, utbrister Laleh Pourkarim när hon svarar för att prata Ullevi med GP.

Hon är pepp efter att ha varit tvungen att hålla tyst om den stora kvällen som ska bli av den 10 juni nästa sommar.

– Det har varit på tapeten ganska länge så det är skönt att få slippa allt hysch-hysch och bara se fram emot detta härliga, säger hon.

När Laleh Pourkarim tänker på Ullevi är det dock snarare fotboll än musik som först poppar upp ur minnesbanken. Och då framförallt Gothia cup.

– Ja, det är roliga minnen. Det dröjde ganska länge innan jag ens var medveten om att det fanns musik på Ullevi också, jag var långt upp i tonåren innan jag gick på första Ullevi-konserten. Jag tror vi kände att det inte riktigt var för oss, att det nog inte gick att komma in.

ANNONS

LÄS MER:Roffe Ruff och Laleh mural-hyllas vid bygget av Västlänken

LÄS MER:Göteborgs feministiska klassiker – som flyttat gränser

Men nu är det Laleh som bestämmer och dessutom blir hon första svenska, kvinnliga artist att spela på Ullevi.

– Det är så himla roligt, äntligen! Vi är jätteglada. Laleh har spelat på våra festivaler tidigare och när vi fick möjligheten att boka henne till Ullevi var det helt självklart, säger Niklas Westergren på FKP Scorpio som arrangerar konserten tillsammans med United stage.

Laleh till Ullevi: släpper album i höst

– Laleh är ett musikaliskt geni. Hon gör låtar som ingen annan och har varit med så länge nu. Dessutom har hon publik i alla åldrar, konstaterar Niklas Westergren som hoppas att Laleh bereder väg för fler kvinnliga artister på Ullevi.

– Ja, det hoppas jag verkligen. Allt som händer i den här storleken brukar leda vidare och skapa mer saker. Vi är positiva.

Efter att ha tillbringat de senaste åren i Los Angeles ska Laleh flytta hem till Sverige den närmaste tiden. En ny platta, helt på svenska, ska spelas in och så är förstås arbetet inför festen på Ullevi i full gång.

– Det är fullspäckat framöver. Det blir ganska speciella, målande texter på nya skivan som man kan göra roliga sceniska grejer av på Ullevi. Jag skriver om seriösa ämnen. Låttexterna är min poesi som jag tar på fullt allvar, men jag vill samtidigt att det ska kännas enkelt och lekfullt. Att arenan är så stor ger många möjligheter, säger Laleh.

ANNONS

Hon fortsätter att prata om gemenskapen och samhörigheten som kan uppstå under en konsert och att det är något hon längtar efter. När pandemin slog till var Laleh precis på gång att annonsera en turné. Som fick ställas in.

Längtar efter gemenskapen

– Det var en speciell känsla att inte få förverkliga planer som man filat på och det har påverkat mig att vara utan den delen av mitt liv. Men jag vill absolut inte klaga, många är mycket värre drabbade.

De nya låtarna kommer att handla en hel del om acceptans, om hopp och tvivel och om att hitta sin egen plats i de stora sammanhangen.

– När man inser att man på ett sätt är obetydlig blir man fri från sig själv och kan börja göra nytta för andra. Man betyder ingenting, men samtidigt allting.

– Jag har gjort en del kärlekslåtar som handlar om mig själv, men när jag sjunger live ger de mig inte alls samma lyckokänsla som de låtar som bygger på en vi-känsla och har den där ”allt ska bli bra-temat”, säger Laleh Pourkarim.

LÄS MER:Summerburst ska genomföras på Ullevi i september

LÄS MER:Så får du ditt barn att lyssna på bra musik

Fakta: Laleh Pourkarim

Ålder: 38 år.

Bakgrund: Född i Iran, uppvuxen i Hammarkullen i Göteborg. Syntes först i filmen ”Jalla, Jalla” 2000. Albumdebuterade 2005 och prisades på Grammisgalan 2006 som "Årets artist", "Årets producent" och "Årets nykomling". Har sedan dess släppt totalt åtta fullängdare och en ep. Medverkade i ”Så mycket bättre” 2011. Flyttade till Los Angeles 2014 för att skriva låtar och producera åt sig själv och andra. Har jobbat med bland andra Demi Lovato, Ellie Goulding och Shawn Mendes.

Största låtar: ”Det kommer blir bra”, ”Goliat”, ”Some die young”, ”Bara få va mig själv”.

Aktuell: Med nya singeln ”Change”, ett album helt på svenska senare i höst. Och förstås konserten på Ullevi den 10 juni 2022, Lalehs fyrtioårsdag. Biljetterna släpps på fredag.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS