Johnnie Krigström, Sofia Wistam och Mattias Särnholm i "Sofias änglar" på Kanal 5.
Johnnie Krigström, Sofia Wistam och Mattias Särnholm i "Sofias änglar" på Kanal 5.

Läkare: Kanal 5 sprider myter om vaccin

ANNONS

- Vi beklagar situationen som uppstått i samband med veckans avsnitt. Det har aldrig varit produktionens eller den medverkande familjens önskan att skapa debatt kring poliovaccin, säger Therese Lindström, pressansvarig för underhållning på Kanal 5.

I debattartikeln skriver Jonas F Ludvigsson att "Sofias änglar" gör en direkt koppling mellan vaccinationen som pojken får och hans utvecklingsförsening – en koppling som det inte finns vetenskapligt belägg för.

ANNONS

I programmet säger pappan bland annat att "Leo hade aldrig varit sjuk en dag i sitt liv, men när vi tog det här vaccinet, som innehåller polio, ändrades allt". En berättarröst säger sedan att "Leo utvecklades normalt, men efter en vaccination blir han svårt sjuk och det gick inte över".

Therese Lindström håller dock inte med om att programmet drar slutsatsen att pojkens utvecklingsförsening är kopplat till vaccinet.

- Vi säger aldrig uttryckligen att det är så. Varken produktionen, kanalen eller familjen tar ställning i frågan, säger hon.

TT

ANNONS